Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK)

BME modell – a közös nevező

Felsőoktatás és ipar együttműködése a fenntarthatóság jegyében
 
Rendezvényünk ideje: 2018. június 28 (csütörtöki nap) 10.00 óra
Helyszín: BME Lágymányosi IQ campus, 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2. Q épület 2. em. Simonyi terem
Regisztráció és program: http://regisztracio.bme.hu

 

 

A BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ egyrészt önálló egyetemi egység, ugyanakkor egy kutatásszervezési modell is az intézmény és a vállalatok közös, stratégiai együttműködésével, irányításával. A cégek lehetőséget kapnak, hogy megfogalmazzák kutatás-fejlesztési és képzési igényeiket a felsőoktatás számára, míg az egyetem a tudományos tevékenysége mellett olyan eredményeket mutathat fel, amelyek a gyakorlatban hasznosíthatók, miközben fellendíti a kutatásai tevékenységeit.

A FIEK a BME és az ipar új típusú, értékteremtő együttműködése híd az egyetem és az ipar között.

Az ipar és az egyetem új típusú együttműködését megvalósító szervezetet négy jelentős ipari partnerével, a Siemens Zrt.-vel, a Richter Gedeon Nyrt.-vel, a Nokia Solutions and Networks Kft.-vel és a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel közösen alakította meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A BME FIEK új modellt jelentő rendszerének kialakítására és a pályázatban vállalt kutatási feladatok elvégzésére az NKFIH a FIEK_16-1-2016-0007 kódszámú pályázat keretén belül 3,96 milliárd forint támogatást, a résztvevő vállalatok összesen 2 milliárd forint forrást biztosítottak. A konzorcium minden tagja aktívan közreműködik a BME új szervezeti egységének irányításában és munkájában. A BME FIEK az egyetem jogi keretei között teremti meg annak lehetőségét, hogy a Műegyetem a partnervállalatokkal hosszú távú stratégia mentén, egységesen kezelje a vállalati-egyetemi kapcsolatok eddig gyakran elkülönülten értelmezett területeit, az oktatást, a kutatás-fejlesztést, a tudástranszfert, a szellemi tulajdon kezelést, az inkubációt, a beszállítói rendszer fejlesztését és a nemzetközi kapcsolatokat. Ezzel új innovációs ökoszisztémát hoz létre, amely az egyes elemek szinergiáját kihasználva új minőséget teremt a hazai innovációs rendszerek között.

A BME FIEK tevékenységéből adódó eredmények tovagyűrűző hatásai között lesz az egyetem egységének, a karok közötti kooperatív munkavégzés kultúrájának megerősítése, az ipari igények és az egyetemi potenciál összekapcsolása, az infrastruktúra-megosztás és gazdálkodás optimalizálása, az innovációs megoldások serkentése, a kutatási eredmények gyors hasznosítása, valamint a széles ipari partneri kör motiválása. Cél, hogy a FIEK-projektekből – ha áttételesen is, de - minden résztvevő kapacitáljon: a kutatók izgalmas feladatokat, a cégek innovatív megoldást kapnak a problémáikra, a hallgatók érdekes diplomadolgozat témához juthatnak, az oktatók pedig színvonalas projektekben vehetnek részt, amelyek gyakorlati hasznát beépíthetik az oktatásba.

 

 

Kapcsolat

Igazgató: Lengyel László, lengyel@mail.bme.hu

Igazgató-helyettes: Bodzay Brigitta, bbodzay@mail.bme.hu

FIEK iroda

1111 Budapest, Egry József u. 1.

BME E épület 6. emelet 601. 

+36 1 463-1721, fiek@mail.bme.hu