Fotovoltaikus rendszerek telepítése a BME épületein

2018.02.28.
BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

SAJTÓKÖZLEMÉNY

FOTOVOLTAIKUS RENDSZEREK TELEPÍTÉSE A BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÜLETEIN

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” című konstrukció keretében pályázatot nyújtott be. A KEHOP-5.2.11-16-2016-00047 azonosító számmal regisztrált, a „Fotovoltaikus rendszerek telepítése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületein” c. pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energia Operatív Program Irányító Hatósága 249 999 500,- Ft összegű támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt 2017. áprilisában kezdődött és 2018 februárjában fejeződött be.

A Széchenyi 2020 előirányzatából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a pályázatban foglaltak megvalósítására egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesül. Az előirányzat a Kohéziós Alapból és a hazai központi költségvetésből valósul meg. A pályázat támogatási intenzitása 100%.

A „Fotovoltaikus rendszerek telepítése a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületein” című pályázat során az Egyetem célul tűzte ki és megvalósította a BME Bercsényi kollégium (150 db napelem panel telepítése), a BME Baross Gábor Kollégium (108 db napelem panel telepítése), BME Wigner Jenő Kollégium (191 db napelem panel telepítése), BME Informatikai épület (181 db napelem panel telepítése), továbbá a BME Központi telep, AE, ÉL, ST, J épületek (200, 468, 195, 125 db napelem panel telepítése) villamos energia fogyasztásának csökkentését.

A pályázat megvalósítását követően a projektben érintett kollégiumok lakói és egyetem hallgatói, valamint az egyetemi dolgozók – az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően – az energia felhasználás szempontjából korszerűbb, gazdaságosabban működtethető intézményben tanulhatnak, élhetnek, oktathatnak. A fejlesztés után csökken az épületek energiafelhasználása, amely hozzájárul az intézmények fenntartási költségeinek optimalizálásához.