Virágot a mechatronika Algernonjainak!

A BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszéke rendezte az első hazai Half Size Micromouse mérnöki tervezői versenyt. Országos és régiós bajnokságot is létrehoznának.

A robotegerek falat nem ugorhatnak vagy mászhatnak, nem repülhetnek és megjelöléseket sem hagyhatnak maguk után. Egy pálya kijelölt sarkából kell eljutniuk a megadott koordinátájú célmezőbe, amely több úton is elérhető – ismertette a szabályokat a bme.hu-val Herczeg József tanszéki mérnök. Egy nemzetközi versenyen egy egér általában 3x3 percet kap egy teljesen ismeretlen labirintus felderítésére, és az ez idő alatt a kezdő- és végpontot összekötő sikeres kísérletek közül a leggyorsabb kerül a legjobbak listájára.

Tapsot érdemel

A robotegér fizikai megtervezése, megépítése, érzékelőinek jelfeldolgozása, a mozgás és a hajtás összehangolása komplex hardver- és szoftvertervezési mérnöki feladat – nyomatékosította a verseny jelentőségét a MOGI Tanszék vezetője. Korondi Péter hozzátette: nem könnyű az ismeretlen útvesztő feltérképezésének, majd az optimális útvonal felderítésének algoritmizálása sem. Ezen túl alapelvárás a gyorsaság és a fordulékonyság is. Az elmélet átültetése a gyakorlatba szintén rengeteg munkát, kitartást és időt igényel, vagyis a verseny igazi próbatétel a hallgatók számára – vélekedtek a szervezők. A leginkább költségkímélő, megbízható alkatrészek kiválasztása, a nyomtatott áramkör kivitelezése, az összeszerelés és a javítás is fontos tényező – fűzte hozzá Herczeg József.

Célba értem – mazesolved

Az első, szigorú szabályok szerinti megmérettetést 1979-ben New York-ban rendezték, bár egyes források szerint Japánban már 45-50 évre visszanyúló hagyományai vannak a robotegerek futtatásának a különböző felsőoktatási intézményekben. Évente több helyszínen is rendeznek Micromouse eseményeket világszerte, amelyekben az USA, Anglia, Japán, Dél-Korea, Szingapúr és Tajvan tehetségei járnak élen. A BME-s szervezők szerint ezekben az „ádáz csatákban” a fanatikus versenyzők egerei szemmel alig követhető módon cikáznak a döntőkben a videók tanúsága szerint. Egyperces felfedező futások után nem ritka az 5-10 másodperc közötti célba futás sem.
A halfsize kategória 2009-ben, a 30. japán Micromouse versenyen indult világhódító útjára. A közel 3x3 méteres pálya alapterülete megegyezik a „nagytestvérével”, de kétszer annyi, azaz 32x32 darab, egyenként 9x9 cm-es négyzet alakú labirintuselemből rakható össze. Fele olyan keskenyek a labirintusjáratok, a falak pedig vékonyabbak és alacsonyabbak. A kis kerekeken gördülő robotokat is miniatürizálni kellett, hogy biztonsággal és kellő sebességgel tudjanak közlekedni a szűkösebb helyeken. Egy átlagos, ún. halfsizemicromouse 5-6 cm szélességű és 50-100 gramm tömegű.

A BME MOGI Tanszék az oktatásra fűzte fel a Micromouse-verseny nyitóévadját. A versenyen való részvétel feltétele ugyanis az egy féléves „Mobil robotok – önálló labor”, mint szabadon választható tárgy felvétele volt. Nevezni kétféleképpen tudtak a hallgatók: készen kaptak egy MOGI robotegeret, amelyhez szoftvert kellett fejleszteniük, vagy saját tervezésű robottal indulhattak. A döntőbe négy csapat jutott be.

Az abszolút kategória győztese a Slackers

A jövő évi versenyen már a meglévő szoftveralapokról lehet indulni, a szervező tanszék elképzelése szerint így évről-évre csiszolódni, fejlődni fog a robot mesterséges intelligenciája és szabályozástechnikája. Korondi Péter tanszékvezető nem titkolt célja, hogy a látványos versengést néhány éven belül előbb nemzeti, majd közép-európai bajnoksággá fejlessze, amelynek helyezettjei idővel Ázsiai Amerika és Európa legjobbjaival is felvehetik a versenyt.

Csíz!

A szervezők a szponzorok érdeklődését is szeretnék felkelteni (a Siemens már köztük tudható), hiszen a klasszikus szponzorálás reklámértékén túl a versenyzők személyében közvetlenül találhatják meg tehetséges, sokoldalú, már gyakorlati tapasztalatokra is szert tett leendő munkatársaikat.
A kis önjáró, távirányítás nélküli robotegerek döntőjére máris számos érdeklődő volt kíváncsi a D épület aulájában.

Mindenki feszülten figyel

A döntő résztvevői:

HW kategória első hely, 20 másodperc: Slackers csapat - Varga András, Fenyvesi BalázsSW kategória első hely, 53 másodperc: BuVacsapat - Katona Ádám, Ihász Barna, Fink Nándor
SW kategória MST csapat: Muráti Tamás, Szabó Antal, Tallér Bátor
HW kategória EasyOne csapat: Göntér Balázs, Kolozsvári Ádám, Sántha Gergely

Az első magyarországi Half Size Micromouse verseny szervezői: Szayer Géza, Kovács Bence, Tajti Ferenc, Kiss Gábor

BK - TJ

Fotó: Philip János