Elérhető a Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díj pályázata

Az elismeréssel bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő innovatív megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmazzák.

A Svéd Kereskedelmi Testület 2012 októberében elhatározta, hogy az általános emberi életminőség javítása érdekében a szellemi teljesítmények ösztönzésére rangos kitüntetést hoz létre. A díj logójául egy Svédországban népszerű jelképet, a fenyőfát választották, amely a Föld nagy részén a karácsony és a természet metaforája. A „gran” svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira. A bizottság szándéka kettős: egyrészről a kimagasló innovatív szellemi teljesítmény támogatása és díjazása, másrészről a kultúrák közötti dialógus előmozdítása.

Az 5 millió forinttal járó elismerés egyének, csoportok, cégek, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi diákok, hallgatói csoportok számára adható a Gran Prize díjbizottság (amelynek tagjai évről évre változhatnak, állandó tagjai a testület három igazgatósági tagja) döntése alapján. A zsűri felkérhet potenciális személyeket, szervezeteket is meghívásos pályázat formájában.

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő innovatív megoldásokat jutalmaz a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, a design, az orvostudomány, az egészségmegőrzés, és –fejlesztés, valamint az oktatás területéről évente egy alkalommal.

A kitüntetések átadója minden év májusában ünnepélyes gála keretében zajlik. A fenyőfát ábrázoló díj Ann Lundin svéd képzőművésznő tervei alapján készül. A programot követő héten megrendezik a Gran week-et, amelyen az aktuális évi díjazott bemutatja nyertes munkáját, valamint a bizottság tagvállalatainak vezetői szakmai előadásokat tartanak a felsőoktatási intézmények hallgatói számára.

A pályázat tartalmi követelményei:

  • személyes szakmai önéletrajz,
  • a pályamű pontos leírása előnyeivel, különös tekintettel annak újdonságtartalmára,
  • maximum 10 oldal (csatolt dokumentumok nélkül),
  • kiegészítő dokumentumok, amelyek kapcsolódnak a pályamű és a pályázat megítéléséhez.

A pályázat benyújtása:

A pályázati anyagot (amely lehet Word, Excel, pdf, és jpg-file) elektronikus formában kell benyújtani a www.swedishchamber.hu weboldalon a Gran Prize menüponton belül a Pályázat feltöltése almenübe belépve.

Bírálati szempontok:

  • újszerűség (innovációs teljesítmény, ötlet újdonsága, eredeti ötlet)
  • társadalmi felelősségérzet
  • fenntarthatóság
  • környezettudatosság
  • gazdasági hasznosítás potenciálja
  • technológiai aspektus

A pályázat benyújtásának határideje: 2018. április 18.

A kiíró feladata, hogy eldöntse: a jelentkező eleget tett-e a kiírás tartalmi és formai követelményeinek. Küszöbfeltétel a fenntarthatóság, újszerűség és a tematikai megfelelés.

A pályázatokból 5 pályaművet tartalmazó shortlist készül majd. A díjbizottság maximum 10 perces személyes meghallgatásra hívja ezeknek a szerzőit. A benyújtott dokumentumokat a Gran Prize díjbizottság által meghívott pályázók műveivel együtt bírálják el.

További információ:

Tel:  +36 309/708/433

Email: swedishchamber@swedishchamber.hu

Web: www.swedishchamber.hu