„Ez nem egy fiús szakma, nincs benne semmi ördöngősség”

Hetedik alkalommal rendezték meg a Lányok Napját a BME-n, amelyhez öt kar csatlakozott. A műegyetemi programokat csaknem 400 pályaválasztás előtt álló diák látogatta meg.

„Magyarországon még mindig kevés lány választja a mérnöki pályát, miközben Németországban már az informatikusok fele nő. A műszaki területen alulreprezentáltak a lányok, még mindig létezik az a sztereotípia, hogy ez egy fiús szakma, pedig nincs olyan területe, amit a lányok ne tudnának ugyanolyan jól csinálni, mint a fiúk – mondta a Műegyetemet bemutató megnyitó beszédében Tevesz Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) oktatási dékánhelyettese. Hozzátette: nőként nagy előnyt jelenthet a családalapítás, gyereknevelés időszakában, hogy a mérnöki feladatok nagy része már nem helyhez kötött, bárhonnan elvégezhető. Úgy fogalmazott: „fontosnak tartjuk, hogy a középiskolás lányok megismerjék lehetőségeiket, és segítsünk megalapozott döntést hozni a pályájukkal kapcsolatban. Ezért is csatlakozik évek óta a BME ehhez a rendezvényhez”.

Az intézmény egyetemi docense a magyarországi informatikushiánnyal összefüggésben hangsúlyozta: „a kialakult helyzetre válaszként egy teljesen új, erősen gyakorlatorientált képzést indít el karunk szeptembertől, az üzemmérnök-informatikus szakot, amelyet azoknak ajánlunk, akik szeretnének mielőbb elhelyezkedni”.

A Műegyetem idén is vendégül látta a mérnöki szakma iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló lányokat a 2018. április 26-án tartott Lányok Napján. A Gépészmérnöki Kar (GPK), a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK), a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK), valamint első alkalommal az Építészmérnöki Kar (ÉPK), továbbá az Építőmérnöki Kar (ÉMK) is csatlakozott a kezdeményezéshez. Izgalmas bemutatókkal, laborlátogatásokkal készültek az eseményre, hogy a középiskolás diákok lássák, nekik is helyük van a műszaki tudományok világában.

A BME 2018. évi Lányok napjára érkező diákok utazását az EFOP 3.4.4-16-2017-00025 Bepillantás a jövődbe!-Komplex műegyetemi pályaorientációs és továbbtanulást segítő programok támogatták.

A Lányok Napja országos programsorozatát a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szervezi, világszerte ugyanazon a napon, április utolsó csütörtökén. Céljuk, hogy a középiskolás lányok körében vonzóvá tegyék és népszerűsítsék a műszaki és tudományos karrierpályákat. Ezzel is csökkentsék az iparág szakemberhiányát és hozzájáruljanak ahhoz, hogy az esélyegyenlőség alapvető és kikerülhetetlen értékmérő szemponttá váljon a kutatás-fejlesztés és innováció valamennyi területén.

„Erőteljes szemléletformálásra van szükség, hogy változzon a közgondolkodás, és természetes legyen a lányok jelenléte is a műszaki pályán. A folyamat lassú, de a számok azt mutatják jól haladunk. A BME-n átlagosan 30% a lányok aránya, de ez karonként nagyon különböző. A VIK-en például míg hat éve az elsőéves hallgatóknak mindössze 4%-a volt lány, addig tavaly ez már 12%-ra emelkedett – beszélt a részletekről a bme.hu-nak  Dallos Györgyi, a Lányok Napja főkoordinátora, aki kiemelte: „szeretnénk, ha a lányok és fiúk egyenlő esélyeket és ugyanolyan figyelmet kapnának, éppen ezért idén a fiúkat is vendégül láttuk az idei programjainkon”.

A karok bemutatóin több mint 30 helyszínen várták az érdeklődőket. A VIK, a GPK és a KJK programjaira érkezők az előadások mellett meglátogatták a Műegyetem laboratóriumait, tájékoztatták őket a gyakorlati képzési lehetőségekről és megnézhették az oktatásokhoz használt szemléltető eszközöket. Megismerkedhettek például az érzelemfelismerő rendszerekkel, beszédakusztikával, egészségügyi robotokkal, számítógépes grafikával, 3D nyomtatással. Kipróbálhatták a szélcsatornát, a mikrokohászatot, programozhattak mobiltelefont, elemezhettek mozifilmeket, bepillanthattak az értágítás művészetébe és vizsgálhatták a háztartási készülékek elektromágneses terét. Mindezen túl benézhettek a villámlaborba, találkozhattak okos babákkal, irányíthattak vasúti forgalmat szimulátor segítségével, testközelből nézhették meg az egyetem önvezető autóját, és kiderült az is, hogy mire használják a LEGO robotokat a logisztikai mérnökök.

Az ÉPK programjain résztvevők izgalmas, élményközpontú, kreatív feladatokon keresztül informálódtak az építészet sokszínűségéről. Tervezhettek és berendezhettek egy szobát, mindezt axonometriában, aminek a legegyszerűbb verzióját a helyszínen tanulhatták meg. A feladatok mellett a kar oktatóinak rövid prezentációi segítették a pályaválasztás előtt álló lányok orientációját.

Az ÉMK Boszorkányhonyha néven tartott laborfoglalkozást, amelyen az érdeklődők kimondottan a háztartásban megtalálható vegyi anyagok összetételét vizsgálták, majd a workshopon az ábrázoló geometria és a kézművesség kapcsolatára láthattak rá. A leendő egyetemistákat a BME-n tanuló lányok és fiúk kalauzolták.

A Lányok Napja műegyetemi rendezvényén cégek is képviseltették magukat. Az Ericsson és a VIK közös eseményén az informatika világát fedezték fel az érdeklődők. A cég női alkalmazottai kötetlen beszélgetés formájában mondták el, miért választották a műszaki pályát, és miért volt ez életük egyik legjobb döntése. A Nokiával együtt tartott programon pedig villamossal, női dolgozókkal utazhattak a mérnökképzés egyik székhelyére.

A Lányok Napja kezdeményezésben résztvevő karok bíznak abban, hogy – bár globális jelenségként viszonylag kevés nő választja a villamosmérnöki és az informatikus tanulmányokat - az ehhez hasonló megmozdulások miatt sokak érdeklődését felkelti a műszaki pálya iránt. Egyre több lány ismeri fel, hogy a mérnöki szakmák sokoldalúak, nagy kihívással járhatnak, igénylik a kreativitást és rengetek szakmai lehetőséget rejtenek.

PI- GI

Fotó: Takács Ildikó