A Gillemot-emlékév őszi programja a Műegyetemen

Születésének 100. évfordulója tiszteletére a BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék 2012 februárban meghirdette a Gillemot-centenáriumi évet.

Gillemot László kétszeres Kossuth-díjas gépészmérnök, anyagtudós, az MTA rendes tagja, egyetemünk volt rektora, három évtizeden át az akkori Mechanikai Technológiai Tanszék vezetője. Nevéhez fűződik a korszerű hazai fémipari és kohászati alapkutatások elindítása, intézményi és szakképzési hátterének megszervezése.

A centenáriumi év programja

A Gillemot-emlékév őszi programja

Az emlékév őszi programjára a Műegyetemen kerül sor 2012. október 8-án 10.30 órától a központi épület Dísztermében. Ezt megelőzően emlékkiállítás nyílik a BME OMIKK aulájában Gillemot Lászlónak a levéltárban őrzött hagyatékából, illetve a résztvevők közösen megkoszorúzzák a professzor MT épület előtti szobrát..

Az ünnepség programja

Az ünnepségen köszöntőt mond Péceli Gábor rektor. Előadásokban idézi fel alakját Ginsztler János egyetemi tanár és Pilissy Lajos, a régi VASKUT osztályvezetője, Gillemot professzor első aspiránsainak képviselője. A Gillemot-centenáriumi pályázatok eredményét kihirdeti és a díjakat átadja Czigány Tibor egyetemi tanár, a Gépészmérnöki Kar dékánja. A Gillemot-tanszék nagy korszakairól Reé András, öt évtizede a tanszék oktatója emlékezik meg, Gillemot professzor szakmai örökségéről pedig Artinger István, professor emeritus.

Az ünnepség után lehetőség nyílik a tanszék régi oktatóinak találkozójára a tanszék könyvtárában.

TÁMOGATÁSI FELHÍVÁS
a magyar ipar vállalataihoz, szakmai szervezeteihez, műszaki szakembereihez, valamint a magyar felsőoktatás és tudományos kutatás szakembereihez