Arany Szív elismerés Bécsben a BME kézfertőtlenítő - ellenőrzőjének

A Best of Biotech – indítsd be a vállalkozásod! egy élettani és biotechnológiai vállalkozásokra fókuszáló nemzetközi verseny.

Az osztrák Life Science Austria által szervezett, immár 6. alkalommal sorra kerülő versenyt az Austria Wirtschafts Service (aws) közreműködésével, valamint az osztrák Gazdasági, Családügyi és Ifjúsági Minisztérium támogatásával rendezték meg.

A Hand-in-Scan egyedüli magyarként került a 10 döntős csapat közé a 38 európai induló közül az előzetesen benyújtott innovációs ötlet és kidolgozott üzleti terv alapján. A döntőben egy nemzetközi zsűri előtt kellett bemutatnia a csapatoknak az üzleti modelljüket, és megválaszolni a szakemberek kérdéseit. A zárt ajtók mögött történt értékelés után 2012. október 18-án este a bécsi Ferstel palotában ünnepélyes körülmények között hirdették ki a végeredményt. Az eseményen részt vett Reinhold Mitterlehner, osztrák gazdasági, családügyi és ifjúsági miniszter, valamint beszédet mondott Dr. Esteban Pombo-Villar, az Oxford BioTherapeutics AG üzletfejlesztési vezetője.

A zsűri idén a Vira Therapeutics, a Medizinische Universität Innsbruck spin-off cégét jutalmazta az első hellyel, nehezen gyógyítható ráksejteket célzó virológiai megoldásukkal. Második helyen a SIMCharacters végzett, élethű sebészeti újszülött-szimulátorukkal. Az EveliQure cég került a harmadik helyre újfajta, diarrhoea elleni bakteriológiai oltóanyag kifejlesztéséért.

A LISAvienna MedTech kitüntetést, a vele járó Arany Szív díjat és €10.000-t a Hand-in-Scan csapat kapta a legjobb orvostechnikai megoldásért. A kézfertőtlenítés tanítására és ellenőrzésére szakosodott projekt több mint két évvel ezelőtt kezdődött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, és mára már nemzetközi sikertörténetté nőtte ki magát a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda pilotjaként. A találmány lényege, hogy objektív kiértékelést tud adni a sebészeti bemosakodás és az egészségügyi kézfertőtlenítés minőségéről, a kompakt berendezés segítségével lehetőség nyílik a sebészeti bemosakodás ellenőrzésére és helyes oktatására. A kézfertőtlenítőhöz kevert speciális marker anyag UV megvilágítás és digitális képfeldolgozás révén pontosan meg tudják mutatni, hogy mely területek maradtak ki a kézfertőtlenítés során. A Hand-in-Scan készülék prototípusát már három ország egészségügyi intézményében tesztelték.

A csapat korábban megnyerte az Innovact Campus Award európai innovációs díjat, az ICPI Innovation Academy, az ACES Fiatal Innovátorok versenyét, valamint sikeresen elvégezte a European Entrepreneurship Foundation Venture Accelerator kurzusát. Az osztrák Austrian Center for Medical Innovation and Technology (ACMIT) közreműködésével, kockázati tőke bevonásával a Hand-in-Scan csapat egy éven belül kereskedelmi forgalomba kívánja hozni az eszközt.

További információ: www.handinscan.com, www.bestofbiotech.at/press