Közösség és építészet: a BME Építőművészeti Doktori Iskolájának munkái

DLA Most 2.0 címmel a BME Építőművészeti Doktori Iskolájának második tematikus évét bemutató kiállítás december közepéig látható a FUGA - Budapesti Építészeti Központban. A kiállítást Cságoly Ferenc DLA, DSc nyitotta meg.

„Környezetalakító tevékenységünk elvárható követelménye a felelősségvállalás. Fokozottan igaz ez, ha a tervezés/építés közösségi szempontjaira gondolunk. De kinek építünk? A felhasználóknak vagy szélesebb közösségeknek? Hol érhetők tetten az építészeti tervezés közösségi vetületei? Milyen módszereket, építészeti stratégiákat eredményezhet mindez az elméletben és a gyakorlatban? Milyen új szempontokat hoztak és hozhatnak a tervezés közösségi, azaz szükségképp empatikus felületei itthon és a nemzetközi fejlemények tükrében? Mennyiben lehet katalizátora bármiféle közösség az építészeti gondolkodásnak – és fordítva?”

A BME Építőművészeti Doktori Iskola Közösség és építészet című, második tematikus évét bemutató kiállítás ezt az összetett és szerteágazó problémakört járta körül a két féléves program elején alakult öt kutatócsoport valós közösségi igényeken alapuló kutatói és tervezői munkája alapján. A bemutatásra került projektek:

BORSOD 2050 Hajrá ipari táj! – Ipari táj rehabilitáció az észak-magyarországi periférián
 (Antal Gabriella, Borzsák Veronika, Tánczos Tibor, Varga Piroska, konzulens: Vasáros Zsolt DLA)

A GYÓNI ZLINSZKY-KÚRIA
 (Hakkel Márton, Kovács Zsófia, Tatár-Gönczi Orsolya, konzulens: Balázs Mihály DLA)

ÚJPALOTAI STRATÉGIÁK Szociális városközpont Újpalotán – Lépések a lakótelepi közösségért
 (Alkér Katalin, Brósz Csaba, Csízy László, Dombóvári János, konzulens: Karácsony Tamás DLA)

SZOCIÁLIS ÉPÍTÉS - Civil szerveződés a lakhatás javítására – A Kis-Pongrácz lakótelep revitalizációja 
(László Tamás, Szabó Dávid, konzulens: Alföldi György DLA)

ÖKOFALU NYÍMBEN A közösségi építészet lépései
 (Bartha András Márk, Dvorzsák Jessica, Francsics László, Gyulovics István, Szántay Zsófia, konzulens: Major György DLA)

A munka szakmai tartalma kapcsolódik a “Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben” című projekt szakmai célkitűzéseinek megvalósításához (http://tehetseg.bme.hu/?tema/179) (a projekt megvalósítását a TÁMOP-4.2.2.B-10/1--2010-0009 program támogatja).

A Közösség és építészet tematikus év összefoglaló évkönyve megtekinthető itt: http://dla.epitesz.bme.hu/dla-evkonyv-201112/

A kiállítás 2012. november 23-tól december 14-ig tekinthető meg a Fuga - Budapesti Építészeti Központban.