Átadták a Junior Prima díjakat a magyar tudomány kategóriában

Tíz kimagasló szellemi és tudományos teljesítményt felmutató, harminc év alatti kutató vehette át november 27-én az MTA-n az idén hatodik alkalommal kiosztott Junior Prima Díjat.

Dudás Levente, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének fiatal oktatója is részesült az elismerésben.

Dudás Levente egyik fő érdeklődési területe a műholdas és földi rádiókommunikáció. A villamosmérnökként végzett kutatót Dr. Péceli Gábor akadémikus, a BME rektora, Dr. Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja, valamint Dr. Nagy Lajos, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék vezetője ajánlotta a díjra. Dudás Levente alapítóként és meghatározó fejlesztőként vett részt az első, teljes mértékben magyar technikai és innovációs tudást hordozó műhold, a MASAT-1 létrehozásában. Oktatói munkája mellett széles körű publikációs tevékenységet folytat, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren pedig a repülésbiztonságot javító radarrendszer létrehozásán dolgozik.

A 2007-ben alapított Junior Prima Díjat évente 8 kategóriában tíz-tíz, harminc év alatti tehetséges fiatal kapja. A magyar tudomány kategória nyerteseinek anyagi támogatását az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank vállalta. A díjazottakat az MFB e célra felkért bizottsága választotta ki elismert tudósoktól és kutatóintézeti vezetőktől kapott ajánlások alapján. A díjjal személyenként 7000 euró jár.