A BME Szuperszámítógép 3 hónap alatt 64 évnyi munkát végzett

A gép hatékony segítség a számításigényes kutatásokban: az első 3 hónap alatt 33 kutatási projekt vette igénybe.

Az Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben TÁMOP program keretében szeptemberben érkezett a Superman néven ismert 360 magos szuperszámítógép, amely működésének első 3 hónapjában több mint 2*1019 lebegőpontos műveletet hajtott végre, amelynek a végrehajtása több mint 64 évig tartana egy 1 magos processzoron. A gép kihasználtsága átlagosan 69% volt.

A gép erőforrásait már jelenleg is számos kutatási feladathoz felhasználják a BME kutatói, mint pl. a félvezető nanokristályok optikai és dinamikai tulajdonságainak vizsgálatához, a városi szellőzés szimulációjához, vagy éppen az emberi szem numerikus biomechanikai vizsgálatához.

Eddig a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar kutatói használták ki legjobban a gép erőforrásait. A legtöbb projektet pedig a Villamosmérnöki és Informatikai Kar kutatói definiálták. A projektek részletes listája, rövid összefoglalójuk és a felhasználás feltételei elérhetőek a gép honlapján.

A gép első 3 hónapjáról kiadott tájékoztató a https://superman.eik.bme.hu/media/info.pdf címen olvasható.

A számítógép beszerzése az „Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben” című TÁMOP program keretében valósult meg.

www.tehetseg.bme.hu