Magyar nyelv- és beszédtechnológiai nap MTA-BME közös szervezésben

Az MTA Nyelvtudományi Intézete és a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke közös rendezésében került sor 2013. január 18-án A magyar nyelv helyzete a digitális korban című konferenciára.

A tanácskozás egyben az Európai Bizottság és az MTA által támogatott CESAR projekt záróeseménye, a CESAR road-show budapesti konferenciája volt. Az MTA Székházában tartott rendezvényen köszöntő beszédet mondtak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériumának magas rangú képviselői és a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője. 

A konferencián magyar és külföldi nyelv- és beszédtechnológiai szakemberek vitatták meg a magyar nyelv technológiai támogatásában mutatkozó kihívásokat és bemutatták az eddig elért eredményeket. A felszólalók mindegyike egyetértett abban, hogy a magyar nyelv technológia támogatottsága nemzetstratégiai ügy, mivel a magyar nyelv digitális életképessége közvetlenül érintheti kultúránk fennmaradását, gazdaságunk versenyképességét, a nyelvi korlátok lebontását a digitális térben.

A BME-ről Németh Géza, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék docense a magyar beszédtechnológia helyzetét és távlatait ismertette. Köztük az ún. kognitív robotikát, ahol például nagyobb műtéteken áteső gyerekek mellett alkalmaznak beszélő robotokat a hatékonyabb felépülés érdekében. Fegyó Tibor, a Tanszék tudományos segédmunkatársa, az Aitia Zrt. beszédkutatási igazgatója pedig beszédbányászati lehetőségeket és megoldásokat ismertetett.

A konferencia programja és az előadások itt tekinthetők meg.

(Fotók: Laik Eszter, Irodalmi Jelen)