Krausz Ferenc, a BME díszdoktora nemzetközi Fejszál király-díjat kapott

Krausz Ferenc kísérleti fizikusnak ítélték oda természettudományos kategóriában megosztva a nemzetközi Fejszál király-díjat  az attofizika területén végzett kutatásaiért.

Az arab Nobel-díjnak is nevezett elismerést, amely 200 ezer dollárral (mintegy 44 millió forintos összeggel) jár, az Ottawai Egyetemen kutató kanadai Paul B. Corkummal kapta megosztva.

Krausz Ferenc kutatócsoportjának elsőként sikerült megmérnie egy kevesebb, mint egy femtoszekundum ideig tartó fényimpulzust. Ezzel lehetővé vált az elektronok szubatomi skálán való mozgásának valós idejű megfigyelése is. A Krausz által alkalmazott technológia alapján az orvosok képesek lehetnek korábban diagnosztizálni a rákot, sőt a tumorok kezelésénél is alkalmazhatják a technológiát.

Krausz Ferenc 1985-ben végzett a BME-n villamosmérnökként. 2005-ben a Természettudományi Kar javaslatára a BME díszdoktorává avatta. A garchingi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kísérleti fizikai professzora. Számos kitüntetés mellett megkapta már a Wittgenstein-díjat és a Leibniz-díjat is.

Krausz Ferenc honlapja