A jövő technológiája gépészmérnök hallgatóknak a Műegyetemen

Jelentős iparági, valamint kari és egyetemi támogatással újult meg az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék félüzemi laboratóriuma.

„Nemcsak a gépészmérnök-képzésen belül, hanem az egész műszaki képzésben a BME Gépészmérnöki Kar által kiadott diploma rendelkezik ma Magyarországon a legnagyobb presztízzsel” – számolt be a tapasztalatokról Dr. Czigány Tibor, a Gépészmérnöki Kar dékánja az egyetem D épületének üzemcsarnokában tartott avatóünnepségen. Az új labor ünnepélyes megnyitóját a két fő támogató, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. és a Grundfos Hungária Kft., valamint a szintén komoly támogatást nyújtó egyéb ipari cégek vezetőinek jelenlétében tartották. „Ezt az eredményt Önöknek is köszönhetjük. Az alap- és a mesterképzésben, valamint a PhD-képzésben részt vevő hallgatóink kiváló körülmények között tanulhatnak és végezhetik kutatómunkájukat, sőt ipari szakemberek továbbképzésére is lehetőség nyílik” – hangsúlyozta a támogató cégek képviselőihez fordulva Dr. Czigány Tibor. A laboratórium az épületgépészeti, folyamattechnika és gépészeti eljárástechnika szakirányok, az energetika alapszakon az épületenergetika és vegyipari energetika szakirányok hallgatóinak képzésében, valamint az ezeken a területeken dolgozó szakemberek továbbképzésében nyújt lehetőséget.

A két fő támogató képviseletében Török László, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. igazgatója az ötlet megszületésétől a tábla leleplezéséig tartó hosszú folyamatba engedett bepillantást. Jánvári József, a Grundfos Hungária Kft. igazgatója kiemelte: a jelentős környezetvédelmi kihívásokkal küzdő társadalom számára nagyon fontosak a jövő épületgépészeinek mérnöki megoldásai az energiamegtakarítás és az energiahatékonyság növelésére. „Az itt tanuló hallgatók a jövő technológiájával ismerkedhetnek meg a laborban, így ezeket az ismereteket hasznosítani is tudják, amikor majd tervezőként, üzemeltetőként dolgoznak” – tette hozzá. Azok a korszerű berendezések kerültek a laborba, amelyeket a gyakorlatban már előírásszerűen kell alkalmazni, szemléltetésük ezért nagyon lényeges az oktatásban.

Dr. Láng Péter, az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék vezetője elmondta, hogy a felújított csarnokban a korábbi gáztechnikai és hidraulikai laboratórium kapott még helyet az eljárástechnikai laboratórium mellett. A laboratórium az egyik fő támogató, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. kérésére nevet is kapott. A névadó Sir Georg Gabriel Stokes (1819-1903) ír származású tudós, akinek munkássága meghatározó a tanszék mindkét fő profilja, az épületgépészet és eljárástechnika szempontjából. A Cambridge-i egyetemen 54 éven át oktató matematika professzor a fluidumok áramlása, a matematikai fizika, az optika és az akusztika területén is maradandót alkotott. Róla nevezték el a kinematikai viszkozitás CGS egységét (stokes).

A gépészeti mérőrendszerek kialakításához a két fő támogató mellett több mint 20 vállalat nyújtott támogatást berendezések és szerelvények ingyenes vagy kedvezményes átadásával. Nekik, valamint a megvalósításban részt vevő cégek és a tanszék munkatársainak mondott köszönetet Dr. Láng Péter, külön kiemelve Dr. Barna Lajos, a hidraulikaihőtechnikai labor vezetőjének munkáját. A köszöntők végén Dr. Barna Lajos és Dr. Örvös Mária docensek mutatták be az új berendezéseket.

Dr. Czigány Tibor dékán köszöntője

 

Dr. Láng Péter tanszékvezető beszéde

 

Ünnepélyes pillanat (Török László, Dr. Láng Péter, Dr. Czigány Tibor)

 

Török József, Dr. Láng Péter, Dr. Czigány Tibor, Jánvári József

 

Ünneplő közönség a laborban

 

Ünneplő közönség a laborban

 

Az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék megújult félüzemi laboratóriuma

 

A labor részlete (balra a használati melegvíz tárolók különböző kapcsolási megoldásainak mérésére, jobbra a párhuzamos hidraulikai áramkörök beszabályozásának oktatására szolgáló mérőállás)

 

A labor hidraulikai osztója és gyűjtője. Az itt látható szivattyúk keringetik az egyes mérőkörök közegét, miközben a szivattyúk, illetve a különböző hidraulikai szabályozások a mérésére is mód van.

 

A labor megújulását támogató cégek

 

(Fotók: Dr. Szánthó Zoltán, Poós Tibor, Dénes Ferenc)