„A tudományos diákköri munka igényességre, együttműködésre, toleranciára is nevel”

TDK rektori különdíjakat és emlékplaketteket, valamint innovációs ötletdíjakat adtak át a Műegyetemen.

A tudományos diákköri tevékenység alapja a kötelező tananyag elsajátításán túlmutató hallgatói-tanári műhelymunka, amely már az alapképzés idején lehetőséget ad a hallgatóknak az önálló alkotótevékenységre – emelte ki Péceli Gábor rektor az Egyetemi Tudományos Diákköri Bizottság ünnepségén.

A Műegyetemen immár hagyománnyá vált, hogy a házi Tudományos Diákköri Konferencián I. díjat nyert dolgozatok közül a karok Tudományos Diákköri Tanácsai "Rektori Különdíj"-ra terjesztik fel a dolgozatok készítőit és a munkát segítő oktatóikat. Ugyancsak ilyen hagyomány az 1987-ben alapított „TDK emlékplakett” odaítélése, amelyet az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács javaslatára olyan oktatók, kutatók kaphatnak meg, akik életük részévé tették a hallgatók nevelését a tudományos munkára.

A díjazottak neveit Veress Árpád egyetemi docens, az Egyetemi Tudományos Diákköri Bizottság elnöke ismertette.

„Rektori Különdíj”-ban részesült hallgatók:

Építőmérnöki Kar: Turai Péter (Dolgozatának címe: Zagytározó gátjának végeselemes modellezése)

Gépészmérnöki Kar: Nagy Péter (Dolgozatának címe: Különböző sebességprofilú sík szabadsugarak instabilitásának vizsgálata)

Építészmérnöki Kar: Fehér Eszter (Dolgozatának címe: Húzott, rugalmas filmek ráncosodása: egy elméleti előrejelzés kísérleti igazolása)

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar: Kirschweng Balázs (Dolgozatának címe: Kurkumin feldolgozási stabilizáló hatékonyságának és hatásmechanizmusának tanulmányozása Phillips típusú polietilénben)

Villamosmérnöki és Informatikai Kar: Kiss Marcell (Dolgozatának címe: Mélyagyi optogenetikai stimulációs rendszer fejlesztése és optimalizálása)

Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar: Lang András (Dolgozatának címe: Agymotoros hajtású modellautó építése és szabályozása)

Természettudományi Kar: Héricz Dalma (Dolgozatának címe: Vetítő ernyő fejlesztése mobil 3D kivetítő rendszerhez) 

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar: Stampfel László (Dolgozatának címe: Versenyhelyzet a magyar bankpiacon)

A tudományos diákköri munka sajátos életforma hallgatónak és tanárnak egyaránt. A szakmai, tudományos sikerek mellett igényességre, együttműködésre, toleranciára nevel – hangzott el az ünnepségen.

„TDK Munkáért” oktatói emlékplakettet kaptak:

Építőmérnöki Kar: Dr. Nagy László tanszékvezető egyetemi docens, Geotechnikai Tanszék

Gépészmérnöki Kar: Gyurika István tanszéki mérnök, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

Építészmérnöki Kar: Kóródy Anna Nóra doktorandusz, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar: Dr. Hell Zoltán egyetemi docens, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

Villamosmérnöki és Informatikai Kar: Dr. Telek Miklós egyetemi tanár, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar: Aradi Szilárd tanársegéd, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

Természettudományi Kar: Dr. Csom Gyula Professor Emeritus, Nukleáris Technikai Intézet

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar: Dr. Laáb Ágnes egyetemi docens, Pénzügyek Tanszék

Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány kuratóriumi elnöke karonként 1-1 hallgatónak és oktatónak adta át a Pro Progressio Alapítvány TDK különdíjait. Az elismeréseket – ösztöndíj formájában – 1998-ban, ill. 2000-ben adta át első alkalommal az alapítvány. A december 16-i ünnepségen kiosztották az alapítvány OTDK hallgatói és oktatói különdíjait, valamint a BME Hallgatói Innovációs Ötletpályázat díjait is. (A díjazottak listája itt olvasható.)

A Pro Progressio Alapítvány OTDK hallgatói és oktatói ösztöndíját 2011-ben hirdették meg először. Az OTDK hallgatói ösztöndíjban azon BME hallgatók részesülhetnek, akik az OTDK konferencián elért eredményük alapján Pro Scientia Aranyérmet kaptak, OTDK oktatói ösztöndíjat pedig azok a BME oktatók kaphatnak, akiknek hallgatói az OTDK konferencián elért eredményük alapján Pro Scientia díjban részesültek. (A műegyetemi Pro Scientia Aranyérmeseket a bme.hu korábban bemutatta.)

Az „Ötlettől az üzletig” címmel kiírt pályázatra új, innovatív ötleteikkel, termék esetén a prototípus bemutatásával pályázhattak a Műegyetem hallgatói. A zsűri hét pályázatnak ítélte oda „A BME 2013. évi kiemelkedő hallgatói innovációs ötlete” címet, közülük kettőnek alkotóját az alapítvány ösztöndíjban is részesítette, háromé pedig elnyerte a V3 PartnersInvestment szakmai támogatását.

A nyertes pályázatok:

Polimer-ömledékcentrifuga: Dobrovszky Károly GPK

TalktheWalk (fenntarthatósági webes platform): Egri Viktor, Tóth Gergely GTK

Univo (közös tanulást támogató rendszer a műszaki szakok igényeihez igazítva): Kovács Marcell VIK

Gyrospring (giroszkopikus elven működő szabályozható rugalmas elem): Tóth András GPK

Gerincferdülés számítógéppel segített diagnosztizálása: Balla Petra, Major Péter GPK

Esztétikus marker: Farkas Zita, Devecseri Viktor, Szekeres Kornél, Haláchy Nóra, Schmidt Dorottya GPK

Kisméretű autonóm meteorológiai szenzorok: Mátyus Gergely VIK

A nyertes ötletek a jövőben olyan támogatásban részesülhetnek, amelyek sikeres startup vállalkozások létrejöttét segíthetik, s hasonló sikereket érhetnek el, mint a 2011-es pályázaton nyertes Hand-in-Scan vagy Tresorit projekt. Pakucs János szerint az ilyen versenyek és a nyertesek további sikerei bizonyítják, hogy a modern egyetemi képzés nem képzelhető el innovatív ötletek felkutatása és felkarolása nélkül.

B.K.

Fotó: Philip János