A jövőben újra éremesélyesek: bajnokok a műegyetemi padsorokban

Sportcsillagok Ösztöndíjjal ismerték el a BME hallgatóinak kiválóságát az olimpiai sportágakban. Karaik a GTK, a VBK és a VIK.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram országos hatáskörű kezdeményezés, amelynek célja olyan 35 év alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező sportolók támogatása, akik tanulmányi idejük alatt éremesélyes indulók lehetnek Európa-bajnoki, világbajnoki, olimpiai vagy paralimpiai versenyszámokban. A tavaly először meghirdetett program három műegyetemi nyertesét, egy vívó és két kajak-kenus bajnokot kerestünk meg.

„Ez az ösztöndíj nagyon nagy segítséget nyújt, mivel az élsport és az iskola mellett szinte lehetetlen lenne dolgozni – fogalmazta meg Antal Edina vívó, a BME GTK kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója. A Vasas versenyzője már eddig is remek sikerekkel büszkélkedhet: kétszeres Junior Európa-bajnok, U23-as Európa-bajnoki csapat bronzérmes, egyéni világbajnoki nyolcadik helyezett. E kiváló eredményeket mind egyetemi évei alatt érte el. „Elég nehéz összeegyeztetni a vívást az iskolával, ezért is csúsztam egy keveset a diplomám megszerzésével, de minden erőmmel azon vagyok, hogy ez hamarosan sikerüljön – ecsetelte a tanuló-sportolók nehézségeit Edina, akinek egyébként nincs egyéni órarendje.

A 2013-as U23 EB bronzérmes csapat;  Antal Edina (balról az első)

A fiatal vívó nem tervezi külföldi sportösztöndíjak megpályázását. „Itthon a világ egyik legjobb edzőjének, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győzőnek vagyok a tanítványa. Aligha lenne ilyen lehetőségem a fejlődésre külföldön – tette hozzá Antal Edina, akinek tervei között a 2016-os riói olimpiai részvétel szerepel az első helyen.

„A magyar sportnak szüksége van a megelőlegezett bizalomra, mert csak az ezt feltételező összefogással érhetjük el céljainkat – hangsúlyozta Balog Zoltán miniszter azon az ünnepségen, amelyen átadták a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételről szóló okleveleket.
Az ösztöndíj elnyeréséhez hallgatói jogviszony szükséges, illetve csak válogatott, olimpiai sportágat űző versenyzők pályázhatták meg. Több kategóriában történt az elbírálás az eddigi nemzetközi eredmények alapján. Mintegy 104 és 204 ezer forint közötti összeget folyósítanak havonta 111 fiatal ösztöndíjasnak.

A másik két ösztöndíjas műegyetemi hallgató egy szintén hagyományosan magyar sikersportág, a kajak-kenu művelője. „Heti tizenegy edzésem van, így az egyetem mellett nem tudok munkát vállalni” – mesélte Szilvásy Nóra kajakozó, a BME VBK biomérnök hallgatója. „Nyilvánvalóan nagy segítség az ösztöndíj.” Nóra főleg párosban versenyez, a 2012. évi Felnőtt Síkvízi Európa Bajnokságon, amely első felnőtt nemzetközi versenye volt, Szabó Petrával hetedik helyezést ért el. Ugyanabban az évben az Egyetemi-és Főiskolai Világbajnokságon 500 métereren egyesben második lett. 2013-ban a szegedi Világkupán 1000 méteren párosban második helyezést értek el, az Európa-bajnokságon ugyanebben a számban a 4. helyet szerezték meg. Kazanban, az Universiade-n csapattársaival párosban és négyesben is rajthoz állt, negyedik helyezést sikerült elérniük.

 A szegedi 2013-as ICF Kajak-Kenu Világkupa; Szilvásy Nóra (a képen jobbról)

„Kedvezményes tanrendem van, ezzel felmentést kapok az óralátogatások alól – mesélte –, illetve a zárthelyi dolgozatokat megírhatom más időpontban, ha adott esetben egy edzőtábor, vagy egyéb sporttevékenység miatt nem tudok megjelenni.” Nóra sem gondolja, hogy egy külföldi sportösztöndíj segítené. Úgy fogalmazott, hogy a kajakozás szempontjából Magyarországon van a legjobb helyen, hiszen az itthoni mezőny nagyon erős, itt fejlődhet igazán, céljai között a stabil válogatott hely megszerzése szerepel.

Slezsák István kajakozó villamosmérnök, a VIK villamosenergetika szakirányán tanul. Úgy gondolja, az ösztöndíj elnyerését a folyamatos fejlődésnek, köszönheti, valamint annak, hogy tavaly olimpiai számban indult a felnőtt EB-n. „Heti huszonöt órát edzem, ezért többet is kell aludni, pihenni, ez olyan, mintha egy héten egy kreditet teljesítenék – hangsúlyozta. Istvánnak is nagy segítség az ösztöndíj, amelyet edzőtáborra költhet, de a felszerelések is drágák, egy havi ösztöndíjba kerülne például egy új lapát. A kajakozó szokott egyéni órarendet kérni, és úgy véli, ki tudja használni az ebből adódó előnyöket. Főként laboros félévekben van ez így, amikor sok a beadandó feladat és a zárthelyi dolgozat. „A riói olimpiáig szeretnék versenyezni, az itteni szerepléstől is függ, hogy meddig akarom folytatni” – összegezte. „A mérnöki pályafutásomat is ideje elkezdeni.”

Újra kiírták a Sportcsillagok Ösztöndíját, a 2013/2014. tanév 2. félévre történő jelentkezés feltételeit és a pályázati útmutató itt olvasható. A jelentkezési (postára adási) határidő: 2014. február 21. (péntek).

-HA-