„Ne a szám számítson, hanem a képesség”

Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora a Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) új tagjaként vette át megbízólevelét.

„Egy nép ma már nem annyit ér, amennyi lelket számlál, hanem amennyit tesz az emberiség javára” – jelentette ki Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédében. „Éppen ehhez van szükség a kiművelt emberfőkre, a Magyar Ösztöndíj Bizottság tagjaira és azokra is, akik az ő megalapozott döntésüknek következtében szerezhetnek tudást és tapasztalatot más kultúrákban, más országokban” – hangsúlyozta az államtitkár, aki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevében adta át a megbízóleveleket. A Bizottság az új tagok kinevezése után megtartotta alakuló ülését.

Az 1991-ben létrehozott, független szaktekintélyekből álló Magyar Ösztöndíj Bizottság tíz tagját az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külügyminisztérium, a Felsőoktatási és Tervezési Testület, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája delegálja. A Bizottság felelős egyebek között a magyar állami ösztöndíjak, az államközi ösztöndíjak, a Stipendium Hungaricum új kormányzati ösztöndíj program, a DAAD németországi és a SCIEX svájci ösztöndíjak lebonyolításáért. A MÖB valamennyi tudományágban kínál pályázati lehetőségeket hallgatóknak, diplomásoknak, oktatóknak, kutatóknak, szakembereknek, művészeknek és PhD-hallgatóknak egyaránt.