Idén is elismerik a BME legjelentősebb innovációs eredményeit

Harmadik alkalommal hirdette meg a Pro Progressio Alapítvány a BME rektorával közösen az összesen két millió forintos támogatás elnyerésére szóló pályázatot.

A Pro Progressio Alapítvány, amely a hazai vállalatok adományai révén kiemelten támogatja a tehetséggondozást és az innovációs tevékenységet, 2011-ben alapította meg az évente egyszer kiadható Pro Progressio Innovációs Díjat, amelyre a BME oktatói, kutatói akár egyénileg, akár csapatban pályázhatnak.

Pályázni olyan 2012-2013-ban született kutatásfejlesztési, illetve innovációs teljesítménnyel – új termékkel és/vagy szolgáltatással, új eljárással – lehet, amelynek alkalmazásba vétele megtörtént vagy hasznosítása előrehaladott állapotban van. A innovációs pályázatokat újszerűségük, kreativitásuk, illetve a hasznosításuk és az elért vagy elérhető gazdasági eredményük valamint társadalmi hasznuk alapján értékelik.

Az alapítvány maximum két díjat oszt ki, 1-1 millió Ft támogatási összeggel. A pályázat benyújtásának határideje: 2014. május 10.

A pályázat további részletei itt olvashatók.

A díjakat a BME Kutatóegyetemi Napon, június 26-án adják át ünnepélyes keretek között.

A 2013. évi Pro Progressio Innovációs Díj nyertes pályaművei:

Tresorit - Felhő alapú rejtjelezett adattároló- és megosztó rendszer

Dr. Buttyán Levente tanszékvezető-helyettes, egyetemi docens, Lám István és Szebeni Szilveszter hallgatók a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék munkatársai.

A Tresorit egy felhő alapú adattároló rendszer, amely biztosítja a tárolt adatok bizalmasságát, ugyanakkor megőrzi a felhő alapú adattárolásból származó előnyöket, különös tekintettel az adatok könnyű megoszthatóságára vonatkozóan. A Tresorit rendszer lényege, hogy az adatokat feltöltés előtt rejtjelezi, és a dekódoláshoz szükséges kulcsokat elérhetővé teszi az arra jogosult felhasználók, és csakis ezen felhasználók számára. A Tresorit rendszer hasznosításának előkészítésére 2011-ben egy startup vállalkozást alapítottak, amely egy nemzetközi befektetőcsoporttól 380 millió Ft befektetést kapott arra a célra, hogy továbbfejlessze és népszerűsítse a terméket globálisan. A cég alkalmazottjai a BME VIK-en végeztek. A cég itthon és külföldön is több díjat és elismerést nyert, és büszkén vállalja, hogy egyetemi kutatásból keletkezett szellemi termékre épít.

Pozitron emissziós tomográfia GPU klaszteren

Dr. Szirmay-Kalos László egyetemi tanár,  Dr. Szécsi László egyetemi docens, Dr. Umenhoffer Tamás egyetemi adjunktus, Tóth Balázs doktorjelölt, Magdics Milán doktorjelölt, valamennyien a BME VIK Irányítástechnika és Informatika Tanszék, Számítógépes Grafika Csoport munkatársai.

A Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) egy orvosi képalkotási módszer, amellyel a sejtek működés közben tanulmányozhatók. A munka során egy számítási eljárás és azt implementáló TeraTomo rekonstrukciós program készült el, amely elvi, algoritmikus és implementációs újdonságainak köszönhetően más hasonló termékekhez képest pontosabban és gyorsabban végzi el a kisállat vagy humán tomográf mérési adatai alapján a PET rekonstrukciós feladatot. A BME VIK IIT és a Mediso Kft. közös, mintegy 5 éves együttműködésének, fejlesztésének eredménye az a komplex GP-GPU alapú PET rekonstrukciós szoftver, amely a pontos rekonstrukciót valós időben, több teraflopos teljesítményű GPU együttes kihasználásával képes előállítani. A szoftver új algoritmusokon alapul, amelyeket egy nemzetközi (PCT) szabadalomban védtek le. A programot a világ vezető molekuláris biológiai kutatóintézeteiben és egyetemein használják eredményesen.