A régió műegyetemeinek szorosabb együttműködése

A BME legújabb kutatási területét is bemutatták Közép- és Kelet-Európa nagyvárosai műszaki felsőoktatási intézményeinek tanácskozásán a budapesti Műegyetemen.

Június közepén rendezték meg a Cooperation Platform Of Central And East European Metropolitan Universites Of Technology elnevezésű hálózat közgyűlését. A nemzetközi szervezet legnagyobb éves rendezvényén Péceli Gábor rektor és Moson Péter nemzetközi rektorhelyettes elnökölt.

A platform 2008 novemberében alakult lengyel kezdeményezésre azzal a céllal, hogy a régió műszaki egyetemei szorosabban működjenek együtt oktatási, kutatási és innovációs kérdésekben. A szerveződést a BME irányította a most záruló 2013/2014. tanévben.

A hálózat tagjai: a BME, a prágai Műegyetem, a moszkvai Bauman Műszaki Egyetem, az ukrán nemzeti műszaki egyetem, a norvég Műegyetem, a szentpétervári műszaki egyetem, a szlovák Műegyetem, a berlini Műegyetem, a bécsi műszaki egyetem, a vilniusi Gediminas Műszaki Egyetem, valamint a varsói Műegyetem.

A tanácskozás résztvevői ebben az évben a platform szervezettebb tevékenységének elősegítéséről döntöttek. Ennek érdekében 2014 szeptemberéig minden intézmény kijelöl egy-egy koordinátort, akik a soros elnök (a 2014/15. tanévben a prágai Műegyetem) vezetésével rendszeresebb kapcsolatot építenek ki egymással.

A rendezvényen a BME hat kiemelt kutatási területét is bemutatták a KKT-k vezetői, illetve munkatársaik. Moson Péter kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy a prágai, a berlini és a budapesti műszaki egyetem az EU Horizont 2020 elnevezésű költségvetési terve keretében együttműködést kezdeményeztek a katasztrófa-elhárításban, amely egyúttal a BME legújabb kiemelt kutatási területe (a bme.hu ezzel kapcsolatos írásai itt és itt olvashatók – a szerk.).