Minőségi időtöltés + összetartó közösség = BME Egyetemi Napok

Az önkéntesség, a sportolás és a felhőtlen szórakozás jegyében telt a három, tematikusan élesen elkülönülő nap.

Kedden, az Önkéntes Napon a vállalkozó szellemű diákok kerítésfestésre, parkosításra, graffiti- és plakáteltávolításra vagy szemétszedésre jelentkeztek, sőt lehetőség nyílt adományozásra is. A kijelölt standoknál bárki leadhatta megunt, régi játékait, kinőtt ruháit, amiket a koordinátorok és a szervezők – akik szintén műegyetemi hallgatók – eljuttatnak a segélyszervezetekhez.

Az önkéntes munkára vállalkozók a regisztrációs pultnál csatlakozhattak a programhoz, majd csoportokba osztva, koordinátorok vezetésével indultak a kijelölt helyszínekre. A szervezők elmondták: a legtöbben a kerítésfestés iránt érdeklődtek.

Fotó:Foltin Zsófia

“Hét iskola, valamint két óvoda kerítését festjük. Ez hosszadalmas munka, mert előtte rozsdamentesítenünk is kell” – mondta Ágnes, az egyik koordinátor, egyben energetikai mérnök szakos hallgató.

Fotó: Maszlik Zoltán

“Jó buli együtt csinálni. A segítségnyújtás a lényeg, így mindegy, melyik programhoz csatlakozunk” – válaszolta Anna, aki építészhallgató, és négy évfolyamtársával együtt kerítésfestésre jelentkezett. Elmondták, hogy a délutánt a munkának szentelik, este azonban szórakozni fognak az Infoparkban a koncerteken.

A festésen kívül nagy népszerűségnek örvendett a parkosítás is. A diákok – hivatásos kertészek felügyelete mellett – bokrokat ültettek a Fehérvári úton, valamint a Fehérvári út és az Albert utca sarkán.

Évától – aki szintén építészhallgató és koordinátorként dolgozott –, megtudtuk, hogy idén megközelítőleg nyolcszázan döntöttek úgy, hogy két tanórájuk közötti szabadidejüket a köz javára fordítják. Ő azért jött, mert „nem szereti látni maga körül a rendezetlen környezetet, és szívesen segít.” A jelentkezők létszáma elegendőnek bizonyult az előre elvállalt feladatok elvégzéséhez.

A nap fergeteges hangulatú koncerttel zárult. A Bëlga szókimondó dalszövegei, majd a Brains és végül a Sigma az idei nyár egyik nagy slágerével, a Nobody To Love-val hatalmas közönségsikert aratott.

Fotó: Somay Márk

A rendezvénysorozat a Budapesti Egyetemi Sportnappal folytatódott. A megnyitón Hoffmann Tamás újbudai polgármester mondott beszédet, majd kipróbálta a BME-sek találmányát, a teqball-t is (a sporteszköz egyik ötletgazdája Huszár Viktor, a BME Futsal csapatának elnöke – a szerk.). A teqball-t egy hajlított pingpongasztalon kettő és négy fő játszhatja egyszerre, az asztal ívét úgy alakították ki, hogy a labda mindig a játékos felé pattanjon. A futballalapú sporteszköz profi és amatőr sportolók állóképességét, koncentrációs készségét és technikai tudását javítja.

A mozgás szerelmesei elemükben érezhették magukat, mert a BME Sportközpont és a Bogdánfy utcai Sporttelep tárt kapukkal – és mintegy negyvenféle sportolási lehetőséggel – várta őket reggeltől délutánig, függetlenül attól, hogy melyik egyetemre járnak. Minden előzetesen vagy a helyszínen regisztráló, valamint diákigazolványt felmutató hallgató ingyen vehetett részt a programokon. Az előzetes regisztrációk szerint öt egyetemről mintegy kétezer-négyszázan jelezték, hogy eljönnek a rendezvényre.

A sportközpont a teremben űzhető sportok számára biztosított helyszínt, a telepen pedig a szabadtéri sportok rajongói hódolhattak szenvedélyüknek.

Floorball, asztalitenisz, squash, falmászás, fekvenyomás, zumba, spinning – néhány azon sportok közül, amelyeket Vocskó György, a Testnevelés Központ oktatója és Vass Zoltán testnevelő tanár, a küzdősportok szakágvezetője felsorolt, amikor körbevezettek a kétszintes központon.

A diákok versenyeken mérték össze erejüket. A zavartalan lebonyolításban a testnevelő tanárok és a megbízott hallgatók segédkeztek – például Péter, a negyedéves gépészmérnök, aki tavaly, résztvevőként, második helyezést ért el a fekvenyomó versenyen. Szaktársával, Dénessel mindketten tagjai a BME Gépész Sport Szakosztálynak, ahol a vezetők bíztatták a diákokat, hogy jelentkezzenek szervezőnek.

A népszerű sportokat élénk érdeklődés kísérte. Márton, a második évfolyamos műszakimenedzser-hallgató egy jégkoronghoz hasonló labdajátékban, a floorball-ban indult. Korábban is részt vett már a sportnapon – amit „nagyon király” programnak tart –, tavaly szervezőként volt jelen.

A délelőtti küzdősport-bemutató után az érdeklődők a jól ismert tenisz, frizbi, csocsó, vagy éppen darts mellett különleges sportokat is kipróbálhattak, például a krav maga és a kempo elnevezésű küzdősportokat, vagy a slackline-t, a kifeszített kötélen végzett egyensúlyozó gyakorlatot. A legtöbben mégis a hagyományos focit és a strandröplabdát választották.

A délutáni eredményhirdetést a Sporttelepen tartották. Márton, a Közlekedésmérnöki Szakkollégium elnöke elmondta: a legügyesebbek serleget, illetve érmet nyertek (a BME Sportnapon zajlott az oktatói focikupa is, amiről a bme.hu hamarosan beszámol – a szerk.).

A napot ismét zenei előadók zárták. A szervezők közlése szerint a fesztivál egyik legnépszerűbb fellépője a Halott Pénz volt. Az együttes koncertjére olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy többen már csak a sátoron kívülről hallgathatták őket. A másik nagy kedvenc Julia Carpenter volt, aki lendületes zenéjével gond nélkül megtöltötte a Nagysátrat tomboló közönséggel.

A rendezvénysorozat a csütörtöki Diáknappal ért véget, ahol a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep. A karok játékos vetélkedőkön mérték össze erejüket, amelynek végén a Gépészmérnöki Kar győzedelmeskedett.

Fotó: Emil Chalhoub

A záró este is felfokozott koncerthangulatban telt, a Vad Fruttik tagjai boldogan mesélték, hogy „régen nem zenéltek ilyen lelkes közönségnek.” Kis Grófo koncertjén a sátor ismét szűkösnek bizonyult, akárcsak Dévényi Tibor produkciója alatt, aki nélkül „nem is létezhet igazi Egyetemi Napok.”

A BME Egyetemi Napok főszervezőjétől, Orbán Balázstól megtudtuk: idén – a komoly előkészítő munkának köszönhetőn, amelynek keretében sok új embert sikerült megszólítaniuk – többen látogattak el a rendezvénysorozatra, mint a korábbi években. Az elmúlt napjait 24 órás ügyeletben töltő főszervező azt ígérte, hogy jövőre hasonlóan sokrétű programmal várják a BME Egyetemi Napok rendezvényére kilátogatókat.

- HegA -

Fotók: Pintér Erik, BME Egyetemi Napok hivatalos oldala