Kutatók Éjszakája 2014

Érdeklődők színes kavalkádja lepte el a Műegyetemet, amely tárt kapukkal és minden eddiginél több programmal várta az érdeklődőket.

A műegyetemi programokat koordináló BME OMIKK munkatársainak tájékoztatása szerint az előregisztrációhoz kötött programokon már jóval a jelentkezési határidők előtt elfogytak a szabad helyek. A hagyományosan népszerű rendezvények mellett hatalmas volt az érdeklődés az idei évben első alkalommal megrendezett előadásokon és bemutatókon is, például a Filozófia és Tudománytörténeti Tanszék előadásain vagy a Szilárdságtani Tanszék földrengést szimuláló rázóasztalán.

 

Különleges, bioaktív komponensekben gazdag lisztből készült, „mosolygós” muffinok a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Laborlátogatás: Legyél Te is biomérnök! című előadásán.

 

Hígítássor: minél töményebb a folyadék, annál sötétebb a szín. Egy feladat, amiben a nők ügyesebbnek bizonyultak a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Laborlátogatás: Legyél Te is biomérnök! című programján: tégy rendet az üvegcsék között, állítsd fel a helyes szín-sorrendet!

 

„Szomjas tojás – avagy hogyan lehet a tojást bevarázsolni a lombikba?” Szórakoztató kísérletet mutattak be a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Ez nem csoda. Ez KÉMIA! című előadásán, amely a fiatal és az idősebb látogatókat egyaránt vonzotta.

 

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar Mi van a falon túl? Intelligens otthon újszerű megvilágításban c. előadásán a jelenlevők felpróbálhatták a jövő okosszemüvegét, a még fejlesztés alatt álló Google Glass-t, amely az eszközvezérlés intelligens eszközévé válhat.

 

Optikai szenzorok segítségével követi a kisautó a fehér és a fekete vonalat a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Beágyazott rendszerek: az eszközeinkbe beépülő számítógépek című előadásán.

 

A fiatalok körében aratta a legnagyobb sikert a versenypályán távirányító nélkül haladó autó a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Beágyazott rendszerek: az eszközeinkbe beépülő számítógépek című előadásán.

 

A fizika izgalmas! A 376 fő befogadására alkalmas terem zsúfolásig megtelt: kicsik és nagyok lélegzetvisszafojtva figyelték a „téglatörés” elnevezésű kísérletet a Természettudományi Kar Semmi varázslat, csak fizika II. című előadásán.

 

Régi, katódsugaras monitor és egy érdekfeszítő kísérlet a felnőtt látogatók számára a Természettudományi Kar Semmi varázslat, csak fizika II. című előadásán.

 

Öveket becsatolni, felszállás! Budapest fölött repül a Közlekedési és Járműmérnöki Kar gépe a Repülésszimulátor bemutatón, amely korosztálytól függetlenül a látogatók széles táborát vonzotta.

 

 „Lézerkard nem lesz”– figyelmeztettek a felnőttek, de ez sem szegte a kicsik kedvét, akik töretlen lelkesedést mutattak a Közlekedési és Járműmérnöki Kar Lézer bemutatójáért.

 

Az Építészmérnöki Kar Odoo project-jének bemutatóján a napenergiát hasznosító, energiahatékony és könnyűszerkezetes lakóépület számos érdeklődőt vonzott: korosztálytól függően, a ház más-más részei keltették fel a látogatók kiváncsiságát.

 

Földrengés volt! A jelenlévők az Építészmérnöki Kar Felrázó kísérletek: a földrengés hatása az épületekre című előadásán megismerkedhettek (először elméletben) a dinamikus erőhatások épületekre és emberekre gyakorolt hatásával, majd a vállalkozó szelleműek az ország egyik legnagyobb rázóasztalán próbálhatták ki, hogy milyen hatást gyakorol az emberre egy közepes erősségű földrengés.

Fotó: Máté Albert (KépKocka)

Mit lehet tenni az energiahatékonyság érdekében és hogyan lehet a sivatagban vizet fakasztani? Többek között ezekre a kérdésekre kaptak választ a Gépészmérnöki Kar Arkhimédész nyomában… Ahol víz, ott a Grundfos című előadására érkezők.

 

Működés közben is láthatták a jelenlévők a szemcsék szárítására szolgáló fluidizációs szárító készüléket a Gépészmérnöki Kar Arkhimédész nyomában… Ahol víz, ott a Grundfos című előadásán.

 

A Rubens cső vagy lángcső grafikusan szemlélteti a hanghullámok és a hangnyomás közötti kapcsolatot a Gépészmérnöki Kar Lángorgona és lángterjedési sebesség mérése című, zenés előadásán.

 

Ne veszítsd el a fejed! A Gépészmérnöki Kar izgalmas bemutatóján erre kellett figyelni, miután a vízrakétákat a magasba lőtték.

 

Arzén és klór – valóban ezt isszuk, amikor csapvizet iszunk? Mit és hogyan lehet eltávolítani a háztartásokban keletkező szennyvízből?  Mi az eleveniszap? Csupán néhány azon kérdések közül, amelyekre az érdeklődők választ kaptak az Építőmérnöki Kar Az ivóvíztől a szennyvízig – látogatás a Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Vízminőségi laboratóriumában elnevezésű programján.

Fotó: Papp Helga

A gyerekkori rossz emlékek sorában előkelő helyet foglalnak el a betört üvegablakok… De vajon tényleg olyan törékeny az üveg, mint ahogyan hisszük? A lenti kép bizonyítja, hogy korántsem! Az Építőmérnöki Kar Az ÜVEG, korunk transzparens építőanyaga mérnöki szemmel című előadásán a jelenlevők megismerkedhettek az épületen alkalmazott üvegelemek tulajdonságaival.

Fotó: Papp Helga

A „titkosírók” célja közös: elrejteni üzenetüket az illetéktelenek elől, hogy csupán a beavatottak szűk köre számára váljon értelmezhetővé a szöveg. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar A kard és a szív titkai – amit a titkosírások elárulnak című előadásán számtalan, máig megoldatlan rejtéllyel – például a Vojnich-kézirattal vagy az úgynevezett Zodiákus gyilkos rejtjeleivel – ismerkedhettek a jelenlévők.

Fotó: Gyarmathy Ákos

Néhány évtizeddel ezelőtt még sci-fibe illő elképzelésnek tűnt volna, hogy az elménk ne csupán a koponyánk által körülzárt, szűk területet birtokolja, hanem „meghódítson” új területeket is.  A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Inkább egy okostelefon, mint az érettségi? címet viselő, nagy érdeklődésre számot tartó előadásán azonban kiderült: a hordozóeszközök – például az okostelefon – is betölthetnek mentális szerepet.

Fotó: Gyarmathy Ákos

-HegA-

Fotó: Philip János