„Nagyon jó érzés egy ilyen társasághoz tartozni”

Második alkalommal rendezték meg a Karok közötti Oktatói Foci Kupát a BME Egyetemi Sportnap keretein belül. Idén is az építőmérnökök győztek.

Újabb kar vett részt és új szabályt vezettünk be ebben az évben – ismertette az idei újdonságokat Takács Attila, az Építőmérnöki Kar Geotechnikai Tanszék adjunktusa. A focikupa ötletgazdája és szervezője kérdésünkre elmondta, az esélyek kiegyenlítésére és az idősebb korosztály bevonására törekedtek, amikor előírták, hogy minden csapatban egy 40 év feletti oktatónak is a pályán kell lennie.

Négy kar képviseletében több mint 40 oktató jelent meg focimezben a BME Sportnapon. „A reggeli borongós idő és szemerkélő eső sem szegte kedvét a résztvevőknek” – emelte ki Takács Attila, „küzdelmes mérkőzések és jó hangulat jellemezte a kupát. Kiélezett csata alakult ki, az utolsó percekig nyílt volt a küzdelem, végül az a csapat nyert, amelynek tagjai a leghosszabb ideje, ugyan kisebb-nagyobb rendszerességgel, de együtt játszanak” – foglalta össze a történteket a győztes csapatot erősítő egyetemi adjunktus.

A 2014. évi oktatói focikupa végeredménye:

1. ÉMK, 7 pont 

2. GPK, 6 pont

3. VIK, 4 pont

4. KJK, 0 pont

„Ezen a tornán talán mindenkinél jobban meg akartam nyerni a kupát az Építőmérnöki Kar csapatával, és ezt a szemléletet a társaimra is próbáltam átragasztani” – jelentette ki Szabó József, az Út- és Vasútépítési Tanszék adjunktusa, akit a szervezők a torna legjobb játékosának választottak. A fiatal oktató úgy vélekedett, hogy talán azt a szellemiséget, fanatizmust és győzni akarást ismerték el a címmel, amit a sportpályán képvisel. „Egy kupagyőzelemhez sok apró momentum, sok kis párharc megnyerése vezet, és az idei kiélezett küzdelemben elég lett volna egy hiba, hogy ne a miénk legyen a dicsőség” – idézte fel a feszült pillanatokat Szabó József, aki saját bevallása szerint gyermekkora óta a labdajátékok és a csapatsportok híve és megszállottja. „Azért szép, mert mindenki kell hozzá, együtt érjük el a sikereket. Nagyon jó érzés egy ilyen társaság tagjának lenni” – hangsúlyozta végül a 2014. évi oktatói focikupa legjobb játékosa.

A győztes csapat. A felső sorban balról az első a kupa ötletgazdája, az alsó sorban balról a második pedig a kupa legjobb játékosa

 

Míg az Építőmérnöki Kar megvédte bajnoki címét, a Gépészmérnöki Kar csapata tavalyi szereplésén jókorát javítva végzett a második helyen (a 2013. évi focikupáról itt olvasható a bme.hu cikke – a szerk.). Láng Péter, az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék vezetője több szempontból is nagyon jó kezdeményezésnek tartja az oktatói kupát. „A pályán abszolút demokrácia van" – vélekedett a BME egyetemi tanára, aki szerint fontos az is, hogy a sportverseny a kari csapaton belül - az időnként egymással versengő tanszékek - oktatóinak lehetőséget nyújt egymás megismerésére, egy közös cél érdekében való küzdésre, barátkozásra. Ezt erősítette meg Kutrovácz Lajos, a Gyártástudomány és –technológia Tanszék tanszéki mérnöke is, aki idén vette át a csapatkapitányi tisztséget a most személyesen részt venni nem tudó Láng Pétertől. „Itt az egyetemen a napi munkánkra nagyrészt nem a fizikai igénybevétel jellemző, így a sportolás a mozgási igény kielégítését, a kikapcsolódást, az aktív pihenést is jelenti számunkra” – tette hozzá az ezüstérmes csapat kapitánya. A gépészmérnökök teljesítményét értékelve Láng Péter kijelentette, hogy mindenben fejlődtek tavaly óta: több tanszékük oktatói vettek részt és a helyezésükön is javítottak. A tanszékvezető azt is elárulta a bme.hu kérdésére, hogy ötéves kora óta focizik (közel 60 éve), volt és jelenlegi gépész- és vegyészkari oktató kollégáival pedig már 38 éve játszanak együtt heti két alkalommal (legidősebb játékostársa 74 éves).

Az ezüstérmes gépészek

 

Sántha Hunor, az Elektronikai Technológia Tanszék docense a bronzérmes Villamosmérnöki és Informatikai Kar csapatát erősítette. „Idén a Villanykar csapata számára hallatlanul izgalmasan alakult a játék” – mesélte a fiatal oktató – „egy vereség és egy nagyarányú győzelem után a körmérkőzéseken mi játszottuk az utolsó meccset a tavalyi bajnok ellen. A második félidőre 2:0-ás vezetéssel fordultunk, a győzelem a Kupa megszerzését jelentette volna” – idézte fel Sántha Hunor a mérkőzés hajráját. Már csak három perc volt hátra, amikor a címvédő építőmérnökök egyenlítettek, így a VIK aranya bronzéremmé „fakult”. Az Elektronikai Technológia Tanszék oktatója a mens sana in corpore sano, vagyis „ép testben ép lélek” elvét vallja. A harmadik helyezett csapat tagja reméli, hogy a közeljövőben az egyetem vezetői, oktatói között is hangsúlyosabb érdemmé válik, ha valaki sportos emberként áll a katedrán a fiatalok előtt.

A drámai küzdelemben alulmaradó bronzérmesek

 

A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar csapata csak a közelmúltban alakult, így a múlt évi tornán még nem tudtak részt venni. Tóth János, a Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék vezetője kérdésünkre elmondta, hogy dékánja kérésére örömmel vállalta a szervezési feladatokat, a kar ebben az évben nagyon komolyan vette a versenyfelhívást, bár végül a hétfős csapatba főként az ő tanszékéről jelentkeztek a fociszerető oktatók. Az öregfiúk bajnokságban is játszó tanszékvezető jó színvonalúnak és rendkívül sportszerűnek minősítette a mérkőzéseket. Saját teljesítményükről a csapatkapitány úgy vélekedett, hogy a jövőben egyetlen cserejátékossal nem szabad nekiindulni egy ilyen kupának, mert most nagyon elfáradtak. Ezt bizonyítja, hogy bár két mérkőzésen is ők vezettek, mégis jelentősebb vereségük vezetett a végleges pontszám kialakulásához. „Talán színesebbé lehetne tenni az értékelést, ha nemcsak legjobb játékost, hanem legjobb kapust is választhatnának a csapatok” – fűzte hozzá Tóth János. A tanszékvezető végül elmondta, hogy kollégái közül többen a további közös mozgás felől érdeklődtek. A KJK fociszerető oktatói abban is megállapodtak, hogy jövőre mindenképpen ott lesznek a tornán.

Az újonc csapat

„Csak pozitívan tudok nyilatkozni erről a versengésről” – jelentette ki a BME Sportközpont igazgatója. Kincses Gábor hozzátette: tudomása szerint nyolc, különböző összetételű oktatói csapat játszik rendszeresen a sportközpontban. Takács Attila reméli, hogy jövőre tovább bővül a részt vevő karok száma. A focikupa ötletgazdája azt is tervezi, hogy az oktatókból összeállított egyetemi válogatott a hallgatói képviselők csapatával mérkőzzön meg a jövő évben.

-BK-

Fotó: Takács Márton (BME Gyártástudomány és –technológia Tanszék)