A Műegyetemi Állásbörze - az elhelyezkedési ajánlatok tárháza

A 39. alkalommal megrendezett BME expón több mint kétezer, belföldi és külföldi állás- és gyakornoki lehetőség közül válogathattak az érdeklődők.

Fergeteges ajánlatok, mintegy kétszáz kiállító, számtalan előadás, munkavállalásra felkészítő tréning és tanácsadás várta azokat, akik október 15-én és 16-án ellátogattak az egyetem központi épületébe. A bme.hu szerkesztősége által megkérdezett álláskeresők szerint a börze kiváló alkalmat biztosít a szakmai kapcsolatok kiépítésére és a lehetőségek feltérképezésére.

Gergely, az Óbudai Egyetem Villamosmérnöki Karának egykori hallgatója, pályakezdőként a műszaki profilú cégek sokszínű kínálata miatt látogatott el hozzánk. Csak úgy, mint a Műegyetem Gépészmérnöki Karán tanuló Péter, aki – sok más álláskeresőhöz hasonlóan – a börze honlapján előre tájékozódott a szakterületéhez kapcsolódó cégek ajánlatairól. Idén az informatikai, a villamosmérnöki és a gépészmérnöki tanulmányokat folytatók válogathattak a legszélesebb kínálatból.

A jól ismert, nagy szakmai múlttal rendelkező, és az expón rendszeresen kiállító vállalkozások mellett a rendezvény első napján, a StartUp Day keretein belül húsz, sikeresen rajtoló cég is képviseltette magát, tárt karokkal várva az érdeklődő fiatalokat.

„Csak bátran!” – tanácsolta a saját vállalkozásra vágyóknak a BME GPK mechatronikai mérnök szakán végzett Lányi Ádám, aki Somlyó Tamással megálmodta és megvalósította a réz vagy alumíniumcsőből és egy mágneses golyóból álló, fizikai törvényszerűségre épülő játékot, a Feel Flux-ot.

Milyen készségek szükségesek az érvényesüléshez? – tettük fel a kérdést a Real Eyes, a Commsignia, a Neticle, a Vengit Kft., a Feel Flux és a Smart Vineyard startup-cégek szakembereinek, akik többek között a céltudatosságot, a határozott kiállást, az önálló gondolkodást nevezték meg a siker zálogaként. Huszthy Balázs, a Smart Vineyard (vagyis Szőlőőr) elnevezésű cég marketingvezetője hangsúlyozta: mindenre nyitottnak kell lenni, hiszen soha sem tudhatjuk, hogy a jó ötletek milyen irányból érkeznek.

A második napon, a Startup Awards x Future Talents-programon a külföldi és a hazai szakemberek előadásaiból tudhatták meg az érdeklődők, hogy milyen tapasztalatok és tanulmányok szükségesek a globális startup munkaerőpiac meghódításához.

Az álláskeresők szakmai segítséget kaphattak elhelyezkedési esélyeik növeléséhez a börzét megelőző Felkészítő Napokon, de segítségkérésre a rendezvényen is lehetőség nyílt. A tárgyalási vagy éppen prezentációs technikákat oktató tréningek mellett például próbainterjún, nyelvi készségteszten, pszichológiai- és stílustanácsadáson vehettek részt a munkakeresők, akik között akadt, aki vidékről érkezett e napra a Műegyetemre.

Mihály a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatok szakán tanul, kizárólag a műegyetemi állásbörze karrier-tanácsadása miatt látogatott el a fővárosba. Mint elmondta, részt vett egy magyar és egy angol nyelvű próbainterjún, valamint értékes tanácsokat kapott az önéletrajza megírásához is. A bme.hu által megkérdezett diákok többsége úgy vélekedett, hogy a próbainterjú kiemelten hasznos, hiszen – ahogyan Márk, az építészmérnök hallgató fogalmazott – talpraesettség szükséges a sikeres elhelyezkedéshez.

Az állásvadászok elképzelése megoszlott arról, hogy külföldön vagy belföldön, kis vagy nagy cégnél szeretnének-e munkát vállalni. Az idegenbe vágyók azonban kedvükre válogathattak a Külügyi börze színes kínálatából, ha fellátogattak a második emeletre, ahol külföldi továbbtanulással kapcsolatos tanácsadás, anyanyelvi környezetben meghirdetett nyelvtanfolyamok, nyári munkák, tanulási és álláslehetőségek széles választéka várta őket Ausztráliától Dánián át Kanadáig.

A 39. Műegyetemi Állásbörzéről készült Műhely videó

- HegA -

Fotó: Pintér Erik