„Kitartó, eredeti és úttörő” szakmai-tudományos tevékenység „elkötelezettséggel”

Az ASME egyik rangos nemzetközi díjában részesült Stépán Gábor, a BME Gépészmérnöki Kar egyetemi tanára kiemelkedő gyakorlati, kutatási, oktatási és vezetői tevékenységért.

Az American Society of Mechanical Engineers (ASME) Alkalmazott Mechanika Szekciója a dinamika területén kiemelkedő gépészmérnököknek 2008 óta adományozza évente a Thomas K. Caughey Dynamics díjat. Az elismerésben idén Stépán Gábor, a Műszaki Mechanika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, korábbi dékánja és vezető kutatója részesült. A díjat az ASME kongresszusán, a texasi Houstonban november közepén veszi majd át, ahol az átvételkor a szokásoknak megfelelően plenáris előadást is tart. 2015-ben a BME is felkerül arra a listára, amelyre eddig a VirginiaTech, MIT, CalTech, Princeton, Cornell, Stuttgart és Urbana-Champaign gépészmérnöki tanszékeinek szenior dinamika professzorai – hangsúlyozza a díj jelentőségéről a kar közleménye.

Fiatal kutató kollégával (forrás: skl.nuaa.edu.cn)

A laudációból kiderül, hogy a rangos elismerést a BME professzora a nemlineáris dinamika és a rezgések, mindenekelőtt a mechanikai rendszerek által szabályozott késleltetési-differenciálegyenletek terén tett kitartó, eredeti és úttörő hozzájárulásáért kapja, ami mentori, oktatói és szakmai vezetési elkötelezettségével egészül ki.

Részlet egyik előadásából (forrás: bme.videotorium.hu)

A frissen díjazott professzor a bme.hu-nak elmondta: megtiszteltetés számára, hogy még találkozhatott a díj névadójával, a CalTech dinamika professzorával 1995-ben a kaliforniai Pasadenában. Stépán Gábor kifejtette: végigtekintve a 2008 óta a díjban részesülők névsorán, „nagyon jól esik köztük szerepelni”, mivel mindig is nagyra becsülte őket.

Fotó: Philip János

Az ASME 1880 óta a világ legnagyobb gépészmérnököket tömörítő szervezete, amely nevétől eltérően ma már teljesen nemzetközi intézmény.

 

 

A Thomas K. Caughey Dynamics díjazottak:

2008 - Ali Hasan Nayfeh (VirginaTech)

2009 - Stephen H. Crandall (MIT)

2010 - Jerrod E. Marsden (CalTech)

2011 - Philip Holmes (Princeton)

2012 - Francis C. Moon (Cornell)

2013 - Lothar Gaul (Stuttgart)

2014 - Alexander F. Vakakis (Urbana-Champaign)

A díjazottak érmét, plakettet, illetve ezer dolláros pénzjutalmat kapnak.

Hallgatóival a Mindennapi Mechanika Fotópályázat tavalyi díjosztóján a tanszéken (forrás: Műszaki Mechanika Tanszék Facebook oldala)