Rezsicsökkentés saját ötlettel – mérnöki szemszögből

A jövő okos otthonát fejleszti egy többségében BME-sekből álló mérnökcsapat, amely egyedülálló megoldást dolgozott ki az online, távoli vezérlésű háztartási készülékekre.

„Mérnökként az az egyik legfontosabb feladatunk, hogy az emberek életét megkönnyítő, maradandó értékeket teremtsünk. Ez a CEWi küldetése” – foglalta össze a projekt egyik legfontosabb üzenetét Vegera Tamás, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar villamosmérnök hallgatója, a Simonyi Károly Szakkollégium Schönherz Elektronikai Műhelyének vezetője, aki egyúttal az okos otthonok megteremtésén munkálkodó CEWi (Control Everything with Identification) ötletgazdája.

CEWi (Control Everthing with Identification)

A CEWi egy elektronikus készülékekbe építhető áramkör és alkalmazás, amely vezeték nélküli hálózat (WiFi) segítségével, online köti össze a háztartásokban található eszközöket. A rendszerbe bekapcsolt készülékeket – kezdve a kávéfőzőtől, a vasalótól egészen a fűtés és a hűtés rendszeréig – online, távolról is lehet irányítani számítógép, okostelefon vagy tablet segítségével, azaz minden olyan eszközzel, amely internetes kapcsolatra alkalmas, és kezelőfelülete megengedi az erre létrehozott alkalmazás futtatását.

A 2011-ben indult projekt első változatában a mérnökcsapat egy olyan okos órát fejlesztett ki, amely lehetővé tette az elektronikus eszközök vezérlését jogosultságok alapján. A prototípust a közönség is megtekinthette és kipróbálhatta a BME 2012. szeptemberi „Kutatók éjszakája” rendezvényén.

A projekt második szakasza egy, a korábbitól már kiterjedtebb rendszer kidolgozása volt: a lakásban vagy a házban található elektromos eszközök működését lehetett irányítani egy saját, központi vezérlést biztosító egységgel. Ezzel a második verzióval a csapat 2014 novemberében egy saját, ún. „Indiegogo” nemzetközi szponzorációs kampányt is indított, amelyben 30 nap állt a tagok rendelkezésére ahhoz, hogy világszerte szimpatizánsokat, támogatókat és minimum 121.000 dollárt, azaz elegendő forrást gyűjtsenek a további fejlesztésekhez. A kampány ugyan nem járt sikerrel, hibás volt a felállított terv, így a fiatalok a kutatásaikat új irányba vitték tovább. A fejlesztési koncepciót új, minden eddiginél ígéretesebb alapokra helyezte a csapat, amely jelenleg befektetőket keres az átdolgozott termékéhez.

A harmadik, aktuális verzió kidolgozásánál a csapat tagjai figyelembe vették az addigi felhasználói és mérnöki visszajelzéseket is, amelyek alapján rövidesen elkészül a CEWi legújabb, piackész változata.

A CEWi aktuális verziója az okoskészülékek árát mindössze 2-3.000 forinttal drágítja meg a normál háztartási gépek árához képest.

„Új oldalról közelítjük meg az intelligens otthonokat: más a megvalósítási koncepciónk és az üzleti modellünk alapja, mint a ’hagyományos’ okos eszközöket gyártó cégeknek” – hívta fel a figyelmet a műegyetemi mérnök. „Egy ’tipikus’ intelligens otthon megteremtése nagy és költséges beruházás: drága, adott márkájú és korlátozott palettájú termékeket szerezhet be az, aki ilyen szempontok érvényesítésével szándékozik modernizálni az otthonát. Ezzel szemben mi egy olyan rendszert kínálunk, amelyben a meglévő készülékek könnyen ’felokosíthatók’, tetszés szerint testre szabhatók, egymással kompatibilisek, ugyanakkor nem függnek a másiktól – röviden: nem kötjük meg a felhasználó kezét” – ecsetelte a legtöbb elektronikus eszközbe könnyedén beépíthető apró áramkörről Vegera Tamás.

„Fő irányként az elektromos készülékeket gyártó cégeknek juttatjuk el az irányítási és konfigurálási platformunkat, de számításba vettük azt a lehetőséget is, ha valaki a régi eszközét szeretné felokosítani. Ehhez egy kapcsolható konnektort dolgoztunk ki, amely ugyan néhány ezer forinttal drágább, mint az okos készülékekbe építendő áramkör, de lehetővé teszi, hogy a már meglévő gépeket is az intelligens rendszer részévé tegyük” – részletezte a fejlesztési eredményeket a projekt vezetője, aki úgy véli, hogy csapatával néhány hónapon belül komoly vetélytársként léphet be az otthoni intelligens rendszereket gyártó cégek piacára.

„A távoli vezérléssel a CEWi elsősorban a felhasználók kényelmét szolgálja, azonban fontos környezetvédelmi, energia-megtakarítási és biztonsági szempontokat is figyelembe vettünk a fejlesztéskor. Az irányítást végző alkalmazást a felhasználó másokkal, így a hozzá érkező vendégekkel is megoszthatja, akik kedvük szerint állíthatják például a komfortérzetüket növelő klímaberendezéseket. A rendszer online, távolról, WiFi segítségével is irányítható, például nyaralás alatt, amikor a betörök elriasztására ideiglenesen bekapcsolható a televízió vagy felkapcsolhatók a lámpák. A távoli ellenőrzés hasznos abban az esetben is, ha nem emlékszünk, hogy kihúztuk-e a vasalót a konnektorból, vagy bekapcsolva hagytuk-e a sütőt. Ezen túl a rendszer által tárolt statisztikai adatokkal eszközeink energiafogyasztása is könnyen nyomon követhető” – ecsetelte az előnyöket a műegyetemi startup csapat vezetője, aki szerint a digitális adatok fontos információk nemcsak a felhasználóknak, hanem az elektronikus eszközök gyártóinak is. „A készülékek tárolta adatokat a gyártók felhasználhatják arra, hogy újításaikkal minél közelebb kerüljenek a felhasználókhoz, e mellett közvetlen ügyfélvisszajelzést kaphatnak az egyes felhasználói szokásokról, és jövőbeli fejlesztéseikhez is ötletekre tehetnek szert” – mutatta be a gyártói oldal előnyeit Vegera Tamás.

A többségében műegyetemi kötődésű csapat 10 főből áll, közülük nyolcan a BME hallgatói voltak vagy még ma is azok. „Ötletgazdaként és hardver-specialistaként saját magam építettem fel a csapatot: fejlesztőket, formatervezőket, gazdasági és marketing területen dolgozó vagy hallgató társakat gyűjtöttem magam köré. A szakkollégium adott keretet a projektnek, és biztosította a munkához szükséges eszközöket” – fejtette ki Vegera Tamás, aki büszke arra, hogy minden eddigi eredményüket a csapatszellemnek és a tagok elhivatottságának köszönhetik. „Kemény hónapok vannak mögöttünk, mindannyian a ’nem létező szabadidőnkben’ dolgozunk a CEWi-n. Ebben a nehéz időszakban bizonyosodtam meg arról, hogy nemcsak a termékben megtestesülő tudás, hanem a mögötte álló csapat, illetve a tapasztalataink is egyediek és megismételhetetlenek” – emlékezett vissza az ötletgazda, aki már a harmadik verzióval fut neki a végső megoldásnak.

„A tavalyi nemzetközi kampányunk után gyakorlatilag szinte mindent elölről kellett kezdenünk. Azt vártuk, hogy a kampány során még többen megismerik majd az ötletünket, támogatnak minket és végre révbe érünk. Menet közben jöttünk rá arra, hogy hibás a koncepciónk, és körülbelül félévnyi fejlesztői munkát dobhatunk a kukába. Ezt kezdetben kudarcként fogtunk fel. Akkor és ott, a legmélyebb ponton kellett döntenünk: abbahagyjuk ezt az egészet, vagy felállunk és megyünk tovább” – elevenítette fel az Indiegogo kampányról Vegera Tamás, aki ma már nem bánja, hogy teljesen más irányt vett a fejlesztés. „Szükség volt erre a pofonra! Sokkal jobban örülök annak, hogy nem jött össze a kampány, a szükséges támogatás, de úgy néz ki, megtaláltuk a helyes utat, mintsem egy hibás koncepciónak, amellyel éveket küszködtünk volna, és nagy valószínűséggel nem futunk be” – fűzte hozzá a csapat vezetője.

Az újabb terveknél a fejlesztők elhagyták a központi vezérlőegységet, ugyanis ez egy olyan plusz eszköz megvásárlását követelte volna meg a felhasználótól, amelyre az eddig kapott gyártói és ügyfél-visszajelzések alapján kevés ember lett volna hajlandó. E helyett került be a fejlesztésbe a WiFi, amelyre már többen, köztük befektetők, potenciális felvásárlók és gyártók is felfigyeltek. „Rövidesen elkészül az új prototípus, és ha összejön a véglegesítéshez szükséges mintegy 30 millió forint, akkor akár fél éven belül piackész lesz a CEWi” – magyarázta a műegyetemi hallgató, aki úgy vélte, hogy nem elsősorban Magyarország lehet termékük felvevőpiaca. „A hazai háztartások jelentős része nincs felkészülve az intelligens eszközökre, ráadásul a szakmai írásainkhoz érkezett hozzászólások alapján is azt tapasztaljuk, hogy a magyarok szkeptikusak az intelligens otthonokat illetően, másodlagosnak tartják ezeket a szempontokat az otthonteremtéskor” – ismertette a visszajelzéseket Vegera Tamás, akit az interjúban a termékkel kapcsolatos szellemi tulajdoni jogokról is kérdeztünk.

„Az ötlet nem egyedi, mások is foglalkoznak hasonló témával – mi a megvalósításban, a kivitelezésben tudunk egyediek lenni. A nemzetközi védésre vagy oltalomra később fogunk sort keríteni, mert egy ilyen bonyolult és hosszadalmas eljárás egyelőre anyagilag megterhelő lenne a csapatnak. Az a tapasztalatunk, hogy a startupos cégeknél, mint amilyen a miénk is, egy-egy ötletet maguk az ötletgazdák képesek a legjobban és legkitartóbban megvalósítani. Úgy látom, hogy nincs mitől tartanunk, mert a harmadik verzió újragondolásával egy nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, amitől megerősödtünk, képesek voltuk felállni és továbblépni. Most már a határ a csillagos ég!”

- TZS -

Fotó: https://www.facebook.com/CEWi.Official