Képes mozaik az egyetem sportéletéről

Műegyetemi győzelem a frizbi MEFOB-on és az Egyetemi Futsal Bajnokság döntőjén. Kiosztották a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjait. Tőlünk ketten is a nyertek.

A sportág hazai népszerűsítésének fontos lépcsőfokára álltunk, de tisztában vagyunk vele, hogy még hosszú út vezet felfelé ezen a lépcsőn – hangzott el az első alkalommal megrendezett frizbi MEFOB-on, amelyen a BME két csapata is dobogós helyen végzett. A sokak számára még ismeretlen sportág, az „ultimate frizbi” két éve kezdett dinamikusan fejlődni Magyarországon, amióta egyetemeken is oktatják. A BME-n 2015 februárjától része a tantervnek (az ultimate frizbi egy frizbi koronggal játszott csapatsport, amelyben két, 7-7 játékosból álló csapat küzd egymás ellen – a szerk.)
A március végén rendezett országos bajnokságra négy egyetem hat csapata nevezett, az eseményt Kincses Gábor, a BME Testnevelési Központ igazgatója nyitotta meg.

A verseny győztese végül a BME 1-es csapata lett (Heppes Mihály csapatkapitány, Hernády Gergely, Milei Ádám, Dévai Zoltán, Doba Fruzsina, Nagy Dóra). Az ezüstérmet a Testnevelési Egyetem 1-es csapata, a bronzérmet pedig a BME ’A’ csapata szerezte meg (Kovács Dániel csapatkapitány, Hegedűs Ákos, Bodnár Mihály, Juhász Norbert, Takács Flóra, Balogh Edit). A műegyetemisták felkészítő tanára Barna Zsófia volt.

„Másfél év távlatából már látható, hogy a Magyar Sportcsillagok támogatása sikeres program és fontos, hogy a jövő sportcsillagai itthon tanulhassanak és hazájukban lehessenek eredményesek” – hangsúlyozta Simicskó István sportért felelős államtitkár, aki a Pesti Vigadóban nyújtotta át a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjában részesült sportolóknak az okleveleket. A 2014/2015. tanév első félévében 112-en részesülnek az ösztöndíjban  összesen tizenhét sportágban, a nyertesek 24 különböző felsőoktatási intézmény hallgatói.

A Műegyetemről ketten nyertek ösztöndíjat: Márton Anna  kardvívó, a VBK biomérnöki alapképzési szak első éves hallgatója, akinek legutóbbi eredménye a március 20-án elért harmadik helyezés a Belgiumban megrendezett világkupa-versenyen.

A másik ösztöndíjas pedig Cseh László úszó, a GTK műszaki menedzser szakos hallgatója.
 

„Egyre nagyobb tekintélye van a sportnak az egyetemeken, és ebben fejlődésben jelentős szerepet játszik az egyetemi labdarúgás népszerűsége is” – jelentette ki Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság döntőjét követően. A versenysorozatot a BME Futsal csapata nyerte meg a Budapesti Corvinus Egyetemet és a Testnevelési Egyetemet megelőzve.