Új fogalom robbant be a köztudatba: a BME Gyerekegyetem

Nyári táborral szeretné a 9-14 éves fiatalok érdeklődését felkelteni a Műegyetem a természet- és műszaki tudományok iránt.

„Az egyetemnek, de a társadalomnak is nagy szüksége van az ilyen rendezvényekre” – világított rá a BME rektora az idén június 29. és július 3. között első alkalommal megrendezendő nyári kurzus tájékoztatóján. Péceli Gábor úgy vélte, hogy a digitális és virtuális világ gyakran háttérbe szorítja az elmélyülést, a koncentrációs és a problémamegoldó képességet a gyermekekben. „Ha azonban e tulajdonságok fejlesztése elmarad, a későbbiekben nehezebb a természettudományos és műszaki tanulmányokhoz nélkülözhetetlen érdeklődést felkelteni” – figyelmeztet.

„Munkatársaimat a nemzetközi tapasztalat és a jó gyakorlati minta ihlette meg” – utalt a rektor a Nyugat-Európában már több mint tíz éves hagyományra visszatekintő kezdeményezésre általános iskolásoknak. Péceli Gábor egyúttal örömét fejezte ki a „szervezőkből sugárzó elkötelezettség és odaadás” láttán. „Remélem, rendezvényünk hatásossá és hagyományteremtővé válik, és segítségével sikerül az ifjúságot a műegyetemi tanulmányok felé orientálni.”

„A Pro Progressio Alapítvány immár 18 éve a tehetséggondozást és a tehetségkutatást tűzte ki céljául” – jelentette ki az alapítvány elnöke, a Gyerekegyetem fő támogatója. Pakucs János sztereotípiának minősítette, hogy „a középiskolában dől el a fiatalok érdeklődése”. „A diákok jelentős részénél már az általános iskolában kialakul, hogy a humán- vagy természettudományok irányába tanulnak tovább” – nyomatékosította. „Az új fogalommal, a Gyerekegyetemmel szeretnénk a diákok érdeklődését felkelteni, hogy határozott céllal válasszanak középiskolát.” Pakucs János köszönetet mondott az eseményt támogató vállalatoknak is, amelyek átvállalták a szülőktől a tábor költségeinek jelentős részét.

A táborba összesen 300 tanulót várnak. Kislétszámú csoportokba osztva a diákok többek között látványos fizikai és kémiai kísérleteket ismerhetnek meg és végezhetnek el, tanulhatnak a jövő járműveiről és városairól, bepillantást nyerhetnek a felelős pénzügyekbe és megoldásra váró projektfeladatok segítségével kaphatnak ízelítőt az egyetemisták világából (további információ a Gyerekegyetem 2015 oldalon található – a szerk.). Munkájukat „oklevéllel” ismeri a BME.

A kezdeményezés létjogosultságára utal, hogy valamennyi férőhely és a várólista is betelt már a regisztráció harmadik napján. A szervezők máris tervbe vették további gyermekkurzusok szervezését az őszi, illetve a téli szünetben.

A sajtótájékoztatót a Fejlesztés Európai Évének tiszteletbeli nagykövete, a BME Fizikai Intézet mérnökének előadása zárta. Härtlein Károly hétköznapi gyerekjátékok mellett többek között gyurmalin és mágneses golyók bemutatójával vetítette előre a Gyerekegyetemre tervezett érdekességeket.

A sajtótájékoztató helyszínéül a BME OMIKK (Budapesti Műszaki Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár) Természettudomány Olvasóterme szolgált.

Mint kiderült, a választás tudatos volt, hiszen a diákoknak elsősorban a természettudományokhoz szeretnének kedved csinálnia a nyári táborral, és az olvasóterem ablakából látható a rendezvény jelképe és egyben kabalafigurája, a bagoly.

- MA -

Fotó: Philip János