A kutatói munka és a gyakorlatban hasznosítható innováció támogatása

A Műegyetem egy korábbi és egy jelenlegi hallgatója is részesült Gábor Dénes-ösztöndíjban 2015-ben.

A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma idén is meghirdette ösztöndíjpályázatát innovatív fiatal kutatók, mérnökök, vezetők, ígéretes tudományos diákköri munkát végző hallgatók és középiskolai tanulók számára. Az elismeréseket az MTA-n adták át.

A „Docler Holding Új Generáció” Gábor Dénes Ösztöndíjat idén Árendás Csaba, a BME egykori mérnök-informatikus hallgatója kapta a nemzetközi hírnévre szert tett SmartVineyard/Szőlőőr növényvédelmi döntéstámogató rendszer kifejlesztésért. Az innovációt az EU Horizon 2020 programja is támogatja. A rendszer mikroklimatikus adatokat rögzítő helyi mérőegységei segítségével képes összképet adni a növényi fertőzések kialakulásának kockázatairól.

A QuantisLabs Kft. ügyvezetője már hallgatóként dolgozott a BME egy spin-off cégénél. „Egy nagyon speciális projekttel foglalkoztam, a Nokia telefonok biztonságtechnikai tesztelését végeztem. Magyarul hacker voltam, csak a jó oldalon. Ez a munka nagyon inspirált. Nagyon sokat köszönhetek a témavezetőmnek, ő volt a példaképem. Folyamatosan mondogatta nekünk, hogy gondolkodjatok, ötleteljetek, alapítsatok startup vállalkozást. A BME-n én ezt szívtam magamba” – így nyilatkozott korábban a díjazott. Maga a QuantisLabs létrehozásához is a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék nyújtott segédkezet 2005-ben.

Az alapítvány kuratóriuma ezzel az ösztöndíjjal azoknak a fiatal informatikusoknak kíván további motivációt adni, akik az utóbbi öt évben a gyakorlatban is eredményesen hasznosítható innovatív alkotással álltak elő. Az elbírálásnál fontos szempont volt továbbá, hogy „a díjazott látóköre meghaladja szűken vett szakterületét.”

A Gábor Dénes Országos Tudományos Diákköri Ösztöndíjat idén Gyimóthy László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának végzős MSc hallgatója kapta, aki a XXXII. OTDK informatikatudományi szekciójában elért eredményeiért részesült az elismerésben.

A BME hallgatója dolgozatában heurisztikus algoritmust ismertetett nagyméretű optikai gerinchálózatokban fellépő hibák gyors detektálására és lokalizálására.
A 2013-ban alapított, kétévenként adható ösztöndíj a felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok kutatói munkájának motiválását szolgálja.

- BK -

Fotó: Philip János