Kiválóság a tanulmányokban, kiválóság a sportban

Díjazták a Jó tanuló, jó sportoló pályázat nyerteseit, a MEFOB-on kiválóan szereplőket, valamint az Egyetemi BME Ösztöndíj pályázatot elnyert hallgatókat.

„Az elmúlt százötven év egyetemi vezetői mind örülnének, ha látnák, hogy ennyi nagyszerű fiatal gyűlt össze erre az ünnepségre, példát mutatva diáktársaiknak nemcsak a szakmai tevékenységben, hanem a testmozgásban, az egészséges életmódban is” – vélekedett Péceli Gábor rektor, aki Kincses Gáborral, a Testnevelési Központ igazgatójával és Daku Dáviddal, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnökével közösen adott át díjakat a kiválóan teljesítő hallgatóknak.

„Akik itt ültök, bizonyára tapasztaltátok, hogy eredményes tanulónak és elszánt atlétának lenni külön-külön is egész embert kívánó feladat, különösen mostanában, a vizsgaidőszak küszöbén” – szólította meg hallgatótársait Fábián Márk gépészhallgató, aki a díjazottak nevében mondott köszönetet. „Nekem több szemeszterig tartott, amíg – sok hibából tanulva – össze tudtam egyeztetni a kettőt. Amennyire kihívás hallgatóként versenyszerűen sportolni, annyira segíti is a tanulmányokat a jellem formálása: a kitartás, az eltökéltség és a küzdeni akarás nemcsak a sportpályán hasznos tulajdonságok.”

Márk egy különleges sport, a kerékpározás ún. egykerekű triál kategóriájában versenyez. A mesterséges és természetes akadályokat egyaránt tartalmazó terepen végrehajtott ügyességi versenyben az egykerekűvel kell teljesíteni a pályát hibapont, azaz kéz és lábletétel nélkül. A cirkuszi gyökerekkel is rendelkező sport közel harminc éves, és az utóbbi évek óta Magyarországon is egyre népszerűbb. Az MSc-hallgató Márk szenvedélyes kerékpáros, az egyetemi ünnepségre is biciklivel – igaz kétkerekűvel – érkezett. „Terméktervező szakra járok, amelyre jellemző, hogy a szorgalmi időszak a nehezebb, de kevesebb vizsgánk van” – mesélte a sport és a tanulmányok kapcsolatáról a bme.hu-nak. „A félév vége felé sajnos így is elő szokott fordulni, hogy kimarad egy-másfél hét edzés, de utána, ha végre újra a pályán vagyok, ez a szünet plusz motivációt ad mind a sportban, mind a tanulásban. Ebben az ügyességi sportban nem lehet eleget gyakorolni…” Márk azért jelentkezett terméktervező szakra, hogy a sport iránti érdeklődését ötvözze a mérnöki tudományokkal. A jövőjét is ilyen területen képzeli el: szakdolgozatát az egykerekűvel kapcsolatos témából írta és versenyjárművének váza is saját tervezésű.

A BME jó tanulói – jó sportolóinak listája itt olvasható (az elért tanulmányi és sportpontszámok összesített sorrendjében).

A Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB) kiválóan szerepelt hallgatók egyetemi és kari emléklapokat vehettek át az ünnepségen. Az átadók voltak: Péceli Gábor rektor, Molnár Csaba dékán (ÉPK), illetve dékánhelyettesek: Ádány Sándor (ÉMK), Kovács Ádám (GPK), Hórvölgyi Zoltán (VBK), Jakab László (VIK), Mándoki Péter (KJK), Prok István (TTK) és Németh Edit (GTK). A hallgatók listája itt olvasható.

Végül az Egyetemi Hallgatói Képviselet nevében Daku Dávid elnök köszöntötte az Egyetemi BME ösztöndíj pályázat győzteseit. A hallgatók listája itt olvasható.

A díjátadó után néhány nappal Erőfeszítések, értékek, sikerek címmel tartott ünnepi ülést a BME Sportbizottsága is, amelyen többek között részt vett Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgató helyettese. A rendezvényen a BME 2010-2015 közötti testnevelési és sportprogramját értékelték a résztvevők.

Péceli Gábor, a BME rektora szerint az egyetem kiemelten kezeli a sport ügyeit. A Műegyetem leköszönő vezetője szolgálati ideje egyik legkedvesebb emlékének nevezte a sportközpont megvalósítását, és úgy vélekedett, hogy a koncepció működik, ezért fontos a tapasztalatok közkinccsé tétele.

Kincses Gábor, a Sportközpont igazgatója a létesítmény szerencsés elhelyezkedése mellett a sportkínálat bővítésében és a „lyukasórás” sportolás bevezetésében látja okát a sportoló hallgatók létszámának „világviszonylatban is kimagasló”, az elmúlt öt évben tapasztalható emelkedésének (a 2008 előtti 25-30%-os arány 2010 után megduplázódott). A frissdiplomásoknak már életformája lesz a sportolás – hangsúlyozta az igazgató.

Andor György, a BME GTK Pénzügyek Tanszék vezetője a sikerek mögötti utat mutatta be előadásában (rektorhelyettesi ideje alatt készült el a létesítmény – a szerk.). Versenyképes alternatíva legyen az egyetemen való sportolás, és a piacon is értékesíthető elemek tegyék fenntarthatóvá az infrastruktúrát – idézte vissza a sportközpont működtetésére kidolgozott koncepció mögötti törekvéseket.

Az ünnepségen Bretz Gyula, a MAFC elnöke, Sárközy Tamás, a GTK Üzleti Jog Tanszék egyetemi tanára, a Testnevelési Egyetem rektori tanácsadója, valamint Bóta Gábor dékánhelyettes (GTK) is szólt az egyetemi sport fontos területeiről (egyesületi sportolás, egyetemek közötti együttműködés, gazdálkodási kérdések).

2015. július 3-14. között Kazanyban rendezik meg a 28. nyári Universiade-t, ahol a BME-t hét sportoló képviseli:

Evezés: Kiss Bence (GPK, gépészmérnök), Tamás Bence (VIK, mérnök informatikus)
Kézilabda: Marczinkó Máté (GTK, műszaki menedzser)
Kosárlabda: Miháczi Diána (GPK, energetikai mérnök)
Műugrás: Gondos Flóra Piroska (GTK, nemzetközi gazdálkodás), Kormos Gyöngyvér Villő (GTK, műszaki menedzser)
Vívás: Valicsek Péter (VIK, mérnök informatikus)

-HA, BK-

Fotó: Philip János