Negyvenöt éve tartó együttműködés a Karlsruhei Műszaki Egyetem és a BME között

Jubileumi konferencián emlékeztek a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvételt is évekkel megelőző, úttörő kezdeményezésre.

A Német Szövetségi Köztársasággal kötött első oktatási-kutatási együttműködési egyezmény 1970-es keltezésű, azóta a BME hallgatói és oktatói Németország egyik legjobb műszaki egyetemén tanulhatnak és dolgozhatnak. A kötelékeket tovább erősítette, hogy 1992-ben a BME több karán bevezették az azóta is igen sikeres német nyelvű képzést. Így villamosmérnöki, mérnök informatikusi, gépészmérnöki, mechatronikai mérnöki és közlekedésmérnöki szakon szerezhetnek diplomát a jelentkezők.

Az ünnepség keretében Péceli Gábor, a BME rektora, valamint Alexander Wanner, a Karlsruhei Technológiai Intézet (Karlsruher Institut für Technologie; KIT) elnökhelyettese írta alá a rendszeres diák- és tanári csereprogramokra, valamint a közös kutatási programokra kiterjedő együttműködés meghosszabbítását.

Mosonyi Emil vízépítő mérnök mellszobrának megkoszorúzásakor Józsa János akadémikus, az Építőmérnöki Kar tudományos dékánhelyettese mondott emlékbeszédet. A vízépítés világhírű professzorának élete szorosan összefonódott a Karlsruhei Műszaki Egyetemmel, a KIT elődjével: 1965-től oktatott az intézményben és 2009-ben a városban hunyt el.

Az egyetemek közötti kapcsolat elmélyítését üdvözölte Kristina Steltzer, a német nagykövetség gazdasági attaséja, valamint Knáb Erzsébet, az Audi Hungária személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója.

A jelenlegi diákok tapasztalatait Pröhle Orsolya és Fabian Zindorf, az egykori ösztöndíjasok élményeit Takács Márton, a Gyártástudomány- és technológia Tanszék docense elevenítette fel.

Az egyetemek együttműködő karai a délutáni szakmai program keretében mutatták be kutatásaikat.

Fotó: Philip János, Takács Ildikó