Mintegy 113 projektre kapott uniós támogatást a BME

A legsikeresebb magyar pályázó volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely 22 és fél millió euró támogatást nyert.

Az Európai Unió kutatás-fejlesztési támogatási programjának 2014-ben zárult körében a beadott 7391 magyar pályázatból kereken 1500 nyert összesen 278 millió eurót. Magyarország a beadott pályázatok számát és értékét tekintve is a 16. helyezést érte el a tagországok között. A legsikeresebb magyar pályázó a Budapesti Műszaki Egyetem volt 113 sikeres projektjével, amellyel 22,5 millió euró támogatást nyert – tette közzé a projektek ellenőrzéséért európai szinten felelős KPMG könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó társaság.

A hétéves programciklus alatt az EU összesen 37 348 millió eurót osztott szét a pályázók között Európa-szerte. Magyarország az összes pályázati forrás 0,75 százalékát szerezte meg, és ezzel a 16. helyen zárt az országok rangsorában. A magyar pályázatok mintegy 20,3 százaléka nyert, ami csaknem megegyezik az EU-s átlaggal (20,5%), de a megpályázott összes támogatásnak csak 15 százaléka. Ez arra enged következtetni, hogy a következő ciklusban helye lehet a korábbinál merészebb fejlesztési projekteknek, hiszen az itthon megpályázott kutatás-fejlesztési projektek nagysága csak megközelíti az EU átlagát.

A szisztematikusan felépített és megfelelően strukturált projektek idővel olyan eredményekre vezethetnek, amelyek exportképes tudásban vagy sikeres új termékekben testesülnek meg. A forrásokért cserébe magas színvonalú és átlátható projektigazgatást vár el az EU az érintett egyetemektől, kutatóintézetektől és cégektől.
Ezüstérmes a Közép-Európai Egyetem (CEU), amely 62 sikeres pályázattal csaknem 26 millió euró támogatáshoz jutott.

A KPMG az uniós források lekötésének és lehívásának ütemét vizsgálja Közép-Kelet-Európa uniós államaiban a 2007-2013-as programozási időszakban.

TJ - MTI