Újbuda díszpolgára lett a BME korábbi rektora

Péceli Gábor a kerület és a Műegyetem kapcsolata elmélyítésének elismeréseként kapta a címet.

„Rendszeres szakmai és partneri kapcsolatot ápol a Műegyetem a XI. kerületi önkormányzattal. Hoffmann Tamás polgármester a műegyetemi rendezvények rendszeres vendége is” – hangsúlyozta a bme.hu kérdésére a díszpolgári címmel frissen kitüntetett korábbi rektor. Péceli Gábor sokak együttműködése átfogó elismeréseként tekint a díszpolgári címre.

A BME korábbi vezetője úgy látja, hogy organikusan fejlődik a kapcsolat Újbuda önkormányzatával. A polgármesterrel egyetértettek abban, hogy a kerületben működő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói tanulmányaik idejére kerületi polgároknak tekinthetők. Maguk a hallgatók is tesznek a kerület fejlődéséért, például azzal, hogy jelentős számban vesznek részt a BME Önkéntes Napon, kerítést, óvodát festenek minden évben.

A szakmai együttműködés eleme, hogy az önkormányzat, illetve a polgármester rendszeresen fordul az Egyetemhez szakmai kérdésekben, egyebek között építészeti vonatkozású tanácsot kérve.
„Mindig nagyon fontosnak tartottam, hogy a Műegyetem meg tudja őrizni azokat a tradíciókat, eredményeket, amelyeket a korábbi évtizedek, évszázadok során megszerzett. Bármilyenek is a körülmények, lehetőség szerint az intézmény presztízse növekedjen. Azok, akik itt diplomát szereznek, hasznos tagjai legyenek az országnak, hiszen a reál szféra számára képzett kreatív, alkotni képes mérnökökön és közgazdászokon nagymértékben múlik a műszaki, gazdasági fejlődés az országon belül” – emelte ki Péceli Gábor a díszpolgári cím átvétele alkalmából is rendezett ünnepségen.

Péceli Gábor akadémikus 2005 és 2008 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, majd 2008-tól 2015 júliusáig az egyetem rektora volt.

TJ