„Az Y-generáció szerint is vonzó továbbtanulási célpont a Műegyetem”

Az ELTE kutatói szerint a BME 3 kara is a 10 legnépszerűbb képzési hely egyike a 2008 és 2015 között érettségizettek legjobb 10 százaléka körében.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar a negyedik, a BME Gépészmérnöki Kar a hatodik (az elmúlt két évben pedig már a második), míg a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar a tízedik, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar a tizenkettedik legnépszerűbb felsőoktatási továbbképző hely az 1990 és 1997 között született, majd 2008 és 2015 között érettségizett fiatalok felső 10 százaléka, mintegy 38 ezer diák körében – erre a megállapításra jutott az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoportja. A témáról a közelmúltban megjelent tanulmány szerzője Fábri György, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar stratégiai és fejlesztési dékánhelyettese, habilitált egyetemi docense, a csoport vezetője („A legjobbak választása – minőségelvű hallgatói rangsor”; Working Papers in University Rankings Nr.9. 2016. január – szerk.).

Vajon a rendszerváltozás után született első nemzedék legjobbjai számára mely szakterületek és felsőoktatási intézmények voltak vonzóak, kívánatos életpályát ígérők? – teszik fel a kérdést a tanulmány készítői, akik elemzésükben a legjobb érettségi eredményű továbbtanulók preferenciáit vizsgálták. E nemzedéket így jellemzi a tanulmány szerzője: „akik a legjobban teljesítettek az érettségiken 2008 és 2015 között, és hazai felsőoktatási intézményt választanak, a világtrendeknek megfelelően döntenek. Ők az itthoni és nemzetközi versenyképességet kínáló orvosi, humántudományi, gazdasági menedzsment valamint a csúcstechnológiák területein igyekeznek tudástőkére szert tenni.” A szerző úgy véli, hogy ez a nemzedék „kultúrájában és ebből következően választási, értékítéleti szabadságában minden korábbinál önállóbb, szabadabb és nyitottabb”. Ha például nő a mérnöki szakok iránt a piaci kereslet, akkor a legjobb tanulók ezt a pályát választják.

Az értekezésben több észrevétel is vonatkozik a Műegyetemre. „Pozitív elmozdulás észlelhető a BME Villamosmérnöki Informatikai Karán, ahol másfélszeres, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon kétszeres, míg a Gépészmérnöki Karon háromszoros volt a Top 10% érettségizők közül sikeres felvételt nyertek száma 2015-ben 2008-hoz képest. A műszaki karok a legkiválóbb hallgatókért folyó versenyben beérték a pesti Bölcsészkart és Pedagógiai-Pszichológiai Kart” – írja a tanulmány. (Az egyetem karainak jó helyezései mellett a BME Gépészmérnöki Kar előretörése szembeötlő, hiszen amíg 2008-ban még a 13. volt a listán, most – mint a fentiekben írtuk – már második éve a második helyen áll a 115 vizsgált kar közül. Előtte első helyen a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, mögötte pedig harmadik helyen a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kara áll – szerk.)
E mellett a szerző kifejti azt is, hogy „az élmezőny gazdasági jellegű karai 2010-től jelentős számú ún. kiváló továbbtanulót veszítettek, ám 2015-ben már a korábbi évekhez képest e tendencia megállt. A BME GTK továbbra is a 10 legnépszerűbb kar között szerepel.

A tanulmány teljes terjedelmében ITT olvasható.