A Medvék tették szórakozássá a matematikát

Matekverseny, előadások és kerekasztal-beszélgetések várták a gyermekeket és a felnőtteket a BME és a Matematika Összeköt Egyesület közös rendezvényén.

„Ami igazán tetszik nekem, hogy itt nem a „sztárokkal” foglalkoznak, hanem a matematika iránt érdeklődőkkel – vagy éppenséggel olyanokkal, akik még nem is érdeklődnek a terület iránt” – válaszolta a bme.hu kérdésére Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus, a Medve Matek Élménynap díszvendége. „A Medve verseny pedig igazi kuriózum: sehol a világban nem találkoztam olyan megmérettetéssel, amely ötvözi a matematikát a sporttal.”

Az első alkalommal megrendezett Medve Matek Élménynap a Medve Matek program és a Matematika Összeköt Egyesület nyílt napja volt, amelynek a BME adott otthont. A rendezvény egyaránt szólt gyerekeknek, akik játékos versenyekben vehettek részt, szülőknek, akik megismerhették az egyesület filozófiáját, és tanároknak, akik kerekasztalok mellett, majd kötetlen tapasztalatcsere keretében vitatták meg a matematikai tehetséggondozás kérdéseit.

Az élménynap minden résztvevőjének szóló előadáson Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus mellett Domokos Gábor, a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék egyetemi tanára tartott előadást a marsi kavicsok alakjának matematikai és geológiai összefüggéseiről, amelyek az egykori marsi víz jelenlétét bizonyíthatják. Mindketten elkötelezett támogatói a Medve Matek programnak, és már többször tartottak előadást korábbi rendezvényein, csakúgy, mint Lénárt István matematikatanár, oktatáskutató, az ELTE tanára, aki délután kiscsoportos interaktív foglalkozásokat is tartott.

A gyerekeknek szólt az élménylabirintus: a diákok 15-20 fős csoportokat alkotva, több helyszínt végigjárva érdekes matematikai problémákkal, játékokkal, feladványokkal ismerkedtek meg. A délutáni fakultatív előadásokon pedig az érdeklődő szülők is részt vehettek: többek között gömbi geometriáról, kódfejtésről, gráfokról hallhattak az interaktív előadásokon. A rendezvény standjain pedig logikai játékokat lehetett kipróbálni.

Az esemény vendégei voltak még Tassy Gergely alkalmazott matematikus, matematikatanár, Junior Príma díjas tehetséggondozó, Juhász Péter matematika tanár, térképész és programozó matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének munkatársa, valamint Lángné Lázi Márta, a BME Analízis Tanszék docense, a BME TTK Elmemater Tehetségpontja és a BME Gyerekegyetem egyik főszervezője, akire az Élménynap megszervezésében is kulcsszerep hárult.

A Matematika Összeköt Egyesület képviseletében elsősorban Balogh Tamás elnök, Mikulán Attila alelnök, Varga László szakmai vezető és Gyimesi Bernadett mutatta be az egyesület tevékenységét, és ők vezették a foglalkozásokat is a több száz vendéget megmozgató ingyenes eseményen, amelynek zökkenőmentes lebonyolítását mintegy ötven lelkes önkéntes is segítette.

„Van-e haszna a matematikának? A válasz természetesen az, hogy IGEN, az a csodálatos dolog történik, hogy gyakran egy összefüggés megtalálása után csak évekkel később derül ki, hogy az a mindennapi életben, például az építészetben, az orvostudományban vagy a biológiában használható.
A matematika át- meg átszövi mindennapi életünket. Ha vásárolunk valamit online, keresünk valamit az interneten, GPS alapján tájékozódunk, vagy amikor a telefonunkon vagy tableten játszunk, akkor mindez valójában matematikai formulák és algoritmusok segítségével történik…
Akik itt ülnek, szerencsések, mert valamennyire belekóstoltak a matematika szépségébe. A Medvék óriási eredménye, hogy ennyi gyereket megmozgatnak és tudatosítják bennük, hogy a matematikusi gondolkodás nem csak a matematikusok sajátja. Az mindenhol a világban, minden szakmában előny és összetart!”
/részlet Szemerédi Endre előadásából/

HA - TJ

Fotó: Takács Ildikó