A tehetségekkel foglalkozni kell és érdemes!

A BME Tehetségsegítő Tanács már az első éves hallgatók között felkutatja azokat, akik később akár az Egyetem tanáraivá válhatnak.

„A tehetségsegítés folytatódik” – jelentette ki a BME Tehetségsegítő Tanács rektori megbízottja a Tehetségek a Tehetségekért program második rendezvényén (a Tehetségek a Tehetségekért nyitó programjának összefoglalóját ITT olvashatják  – szerk.). Faigl Ferenc, a Vegyészmérnöki és Biormérnöki Kar dékánja hangsúlyozta, hogy a hallgatók jelenlegi lehetőségei mellett (TDK, szakkollégiumi munka, emeltszintű vizsga) több jó kari kezdeményezést szeretnének bevezetni és kiterjeszteni az egész Egyetemre. „Rendezvényeinkkel a különböző szakmákban tevékenykedő tehetségeket kívánjuk összehozni, hiszen egy-egy ilyen találkozás mindenkire termékenyen hat.”

Szilágyi Brigitta, a TTK Geometria Tanszék docense, a BME Tehetségsegítő Tanács titkára úgy fogalmazott, hogy "a kiválóságok közöttünk vannak", utalva a műegyetemi hallgatók eredményeire az idei Hajós György Matematika versenyen is: a BME a csapatversenyben ismét „hazahozta” a vándorserleget, egyéniben pedig megszerezte az első és a harmadik helyezést. „A közel 100 induló között az Egyetemet képviselő 15 hallgató a felső harmadban végzett” – tudtuk meg.

A BME Tehetségek a Tehetségekért programsorozat második előadásán újabb sikeres hallgatók mutatkoztak be és osztották meg tapasztalataikat. Az érdeklődők először a 2015-s TDK fizika-matematika szekció két második helyezettjének mintaelőadását hallgatták meg.

Pázmándi Zsolt Péter, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar 1. évfolyamos BSc hallgató dolgozatának címe: Müon Detektálás Időprojekciós Kamrával (konzulens: Sarkadi Tamás).

Sánta Botond fizikus MSc hallgató dolgozatának címe: Megmutatni a nehezen láthatót: két Nobel-díjas kísérlet demonstrációs célú megvalósítása (konzulens: Halbritter András).

A rendezvény zárásaként a BME első éves hallgatói meséltek a Hajós György Matematikaversenyről és az első egyetemi félévükről. A lányok képviseletében Bojtár Orsolya, a Gépészmérnöki Kar mesterszakos hallgatója idézte fel eddigi műegyetemi éveit. „Az első félévben próbáltam felmérni, hogy mennyi időbe és energiába kerül maga az egyetem. A második félév alatt komolyabb szakmai tevékenységekbe is belekezdtem, a harmadik félévben csatlakoztam szakmai és szórakoztató öntevékeny körökhöz” – tudtuk meg Orsitól, aki többek között részt vett a Magyarok a Marson című versenyen, tagja volt a Google Holdverseny magyar csapatának, TDK-zott, demonstrátor volt és tagja a senior gárdának is.

MA - TJ

Fotó: Philip János