Tudományos újságírói életműdíjat kapott a TTK korábbi oktatója

Heves Endre Életműdíjat kapott Füstöss László, a fizikai tudományok kandidátusa, a BME TTK korábbi oktatója, a Fizikai Szemle felelős szerkesztője.

A Hevesi Endre Díjban a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerű ismertetése érdekében tevékenykedő, a témában a legérdekesebb és közérthető magyarsággal megfogalmazott cikkek újságírói vagy újságírói munkát végző szakemberei részesülhetnek. Az oklevéllel és 100 ezer forint pénzjutalommal együtt járó elismerést Hevesi Endréné Kalmár Magda hozta létre néhai férje emlékére 1987-ben. Április végén, Hevesi Endre születésének évfordulóján köszöntik minden évben a legfeljebb három újságírói díjazottat, és 1999 óta e napon adnak át még egy további elismerést, a Hevesi Endre Életműdíjat is.

Idén két életműdíjat is kiosztott az elismerést adományozó Hevesi Endre Alapítvány kuratóriuma. Az egyik kitüntetett Füstöss László, a BME Természettudományi Kar fizikusa és korábbi oktatója, a fizikai tudományok kandidátusa, aki több mint fél évszázada, 1962-ben kezdte pályafutását a BME Fizikai Tanszékén. Számos egyetemi jegyzet és példatár kidolgozásában vett részt, e mellett döntő szerepe volt a számítógépes fizikaoktatás műegyetemi megalapozásában, és többször adott elő a műegyetemi Szkeptikus Konferencián. Füstöss László a Fizikai Szemle című tudományos ismeretterjesztő folyóirat, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat havilapja idén nyugdíjba vonuló felelős szerkesztője.

A Hevesi Endre Díj díjazottjai 2016-ban:
Hanula Zsolt tudományos újságíró, az Index internetes portál újságírója

Életműdíjban részesültek: Füstöss László, a Fizikai Szemle felelős szerkesztője és Horváth András űrkutató-csillagász a TIT Budapesti Planetárium volt igazgatója

Fotó: muosz.hu