Új idei egyetemi rangsorok láttak napvilágot

Két hónapon belül két neves nemzetközi felsőoktatási rangsorkészítő cég is a világ legjobb ezer egyeteme közé helyezte a BME-t.

Július közepén a Center for World University Rankings (CWUR) a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listájának 850. helyére került a Műegyetem (ebből az oktatás minőségét tekintve a BME az első 300 intézmény között szerepelt, ezzel foglalkozó cikkünk ITT olvasható – szerk.).

A Műegyetem első alkalommal ért el helyezést a most megjelent QS World University rangsorban, amelyben szintén az első ezer intézmény között foglal helyet (a spanyol rangsorkészítő cég regionális és tematikus rangsoraiban már évek óta szerepel a BME, legfrissebb eredményeiről ITT írtunk – szerk.).

A Quacquarelli Symonds most publikált világranglistáján 916 egyetem szerepel (a tavalyi 891-hez képest csupán 25-tel több intézményt értékeltek – szerk.). Az eredmények összeállításakor az első 400 egyetem kapott egyedi helyezést, a többit 50-es csoportokba sorolták 400-tól 701+-ig (a 701 felettiek már nem kaptak külön besorolást).

Az összesen 4322 vizsgált egyetemből hat magyar intézmény került a legjobb ezer közé, köztük negyedik a BME, amely a 701+ kategóriában található. A Szegedi Tudományegyetem az 501-550. helyen, az ELTE a 601-650. helyen, a Debreceni Egyetem a 651-700. helyen áll, a Budapesti Corvinus Egyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet pedig a BME-vel együtt a 701+ kategóriába sorolták.

Az idei rangsort – akárcsak a tavalyit – az MIT vezeti, a dobogó következő két fokát pedig a Stanford University és a Harvard University foglalja el.

A visegrádi országok felsőoktatási intézményeinek eredményei a következőképpen alakultak:

Csehország:

Károly Egyetem 302. hely, Czech Technical University 501-550. hely, Masaryk University 601-650. hely, Brno University of Technology és Palacký University 651-700. hely

Lengyelország:

University of Warsaw 366. hely, Jagiellonian University 431-440. hely, Warsaw University of Technology 601-650. hely, University of Lodz, Nicolaus Copernicus University és University of Wroclaw 701+ kategória

Szlovákia:

Comenius University 651-700. hely

A rangsor készítői több szempont alapján vizsgálták az egyetemeket. A sorrend felállításakor az akadémiai elismertséget (40%), az idézettséget (20%), az oktatók és a hallgatók arányát (20%), a munkaadók visszajelzéseit (10%), valamint a nemzetközi oktatók (5%) és hallgatók (5%) arányát nézték.

A BME eszerint a legjobb hazai felsőoktatási intézmény az intézményenként összesített publikációk számát tekintve, nemcsak a QS területi, hanem a világrangsora szerint is (idén a hivatkozások és a cikkek számát tudományterületenként normalizálták, illetve kizárták a vizsgált cikkek közül azokat, amelyeknél a szerzők túl sok intézményt adtak meg – szerk.). E területen nemzetközi összesítésben Egyetemünk az 501+ kategóriában található.

A munkaadók visszajelzéseit tekintve a BME a második legjobb egyetem itthon, nemzetközi összesítésben pedig a 308. helyen áll, amely a legjobb kategóriaeredménye a többi intézménnyel folytatott versenyben. 

A BME szintén jó helyezést ért el az akadémiai elismertség alapján nemzetközi szinten, itt a 401+ kategóriában található (a hazai egyetemek között ezzel a 4. helyen áll).

A további vizsgálati szempontok alapján a BME az 501+ kategóriában helyezkedik el.

BK - TJ