Legyél te is angyal!

Mintegy félezer diák önkéntes munkája tette szebbé a Műegyetem és a XI. kerület környezetét.

„Örvendetes létszámban jelentkeztek a diákok idén is a BME Önkéntes Napra, nagyobb részük a tucatnyinál több csapat tagjaiként vesz részt a munkában: szakkollégiumok, öntevékeny csoportok, baráti körök jöttek segíteni – avatta be a bme.hu olvasóit a szervezés kulisszatitkaiba Bezzeg Klaudia, a VBK mentora, az idén hatodik alkalommal megrendezett Önkéntes Nap mintegy hatvanöt koordinátorának egyike. A több mint ötszáz önkéntes munkára jelentkező diák a korábbi évek helyszíneit kereste fel: a BME mellett a kerületi iskolákat, óvodákat, idén második alkalommal pedig idősek otthonát is szépítettek. „Minden évben változik a grafittik eltávolításának területe” – egészítette ki a fentieket Klaudia. „Ezúttal a Feneketlen tó körüli szobortisztításban és a falfirkák eltávolításában, a padok és a plakátok tisztításában jeleskedett önkénteseink nagy része.”

A tavaly igen sikeres adománygyűjtés és a véradás is sokakat ösztökélt segítésre. A Magyar Vöröskereszt közreműködésével – immár hagyományosan – ruhát és játékot, az Élelmiszerbankon keresztül pedig tartós élelmiszert juttattak el az önkéntesek az arra rászorulók részére.

„Az önkéntesek minden évben ültetnek fát: idén csak egy, de különleges fa, egy japán juhar került a végleges helyére” – ecsetelte Nagy Oleszja, a VBK mentora, az esemény egy másik koordinátora.

A közös faültetés az összetartozás érzését erősíti, e mellett jó hangulatú elfoglaltságnak is bizonyult: az egyedüliként elültetett fa emlékeztetni fogja a diákokat a 2016-os évi BME Önkéntes Napra. A faültető csoport a parkosított részek tisztításában is részt vett az egyetem kertészeinek munkáját segítve.

Más csoportok a tervszerű karbantartásból vették ki részüket: a kerítés felületét tisztították meg, majd fehérre festették.

HA - TJ

Fotó: Takács Ildikó