Nemzetközi megmérettetéseken bizonyítottak a műegyetemisták

Első versenyszezonjukban hetedik helyezést értek el Monacóban és a szervezői különdíjat szerezték meg Amszterdamban a BME Solar Boat Team mérnökhallgatói.

Két versenyen is debütált idén a BME Solar Boat Team hallgatóinak kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, elektromos hajtású hajója. Az egyik a Hollandiában megrendezett, 8 plusz 2 tesztnapos Dutch Solar Challenge világbajnokság volt, ám a csapat tagjai az érkezést követően két napon át váratlan technikai nehézségek megoldásán dolgoztak a hajtással, a hátramenettel és az elektronikai rendszer működésével kapcsolatosan. A fiatalok végül sikeresen teljesítették a technikai és az elektronikai teszteken előírt versenykritériumokat, és a megmérettetés megnyitóján már az amszterdami városi csatornákon vonultak fel a többi indulóval. Az első sprint futamokat hosszú távú versenyszámok követték. Egy másik versenyhelyszínen, Lemmerben 60 kilométeres távot kellett teljesíteniük, Drachtenben sprint (gyors indulási) és endurance (állóképességi) számok következtek. A műegyetemisták a záróünnepségen szervezői különdíjban részesültek, ami lendületet adott a fiataloknak a szezon hátralévő részére.

„Újoncként rengeteg segítséget kaptunk a rutinos versenytársaktól, a közös helyszíneken és a sátorozásokon barátságos hangulat alakult ki” – osztotta meg személyes élményeit Kun Levente Alex csapatkapitány.

A Solar Boat Team már fel is használta a holland versenyen szerzett tapasztalatokat a következő megmérettetésen, a Monaco Solar Boat Challenge-en. A műegyetemi mérnökhallgatók hajója elsőre jól vizsgázott a technikai, az elektronikai és a sailing-teszteken, majd a hetedik helyen zárta a szezont.

„Már a következő év versenyeinek előkészítésével foglalkozunk” – nyilatkozott a csapat nevében Kun Levente Alex. „Tavalyhoz képest valamivel könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen már két konstrukció és két nemzetközi verseny van mögöttünk. A következő évben továbbfejlesztjük a hajónkat, különösképpen a hajtásrendszert, a hydrofill-rendszert és az ehhez tartozó vezérlést – ezek hibái sok bosszúságot okoztak éles helyzetekben. Jövőre újraindulunk a monacói versenyen, és nagy reményeket fűzünk a hetediknél jobb helyezéshez.”

A BME Solar Boat Team csapat a BME Formula Racing Team (FRT) és a Paradicsomcsapat mellett meghívást kapott az október 16-19. között megrendezett „Automotive Hungary – Techtogether” járműipari szakmai versenyre, amelyet mérnökhallgatóknak hirdettek meg.

A bme.hu korábban is beszámolt a BME Solar Boat Team napelemes hajójának építéséről, valamint a fiatalok szerepeltek az I. BME Versenycsapat konferencián is.

Fotók forrása: BME Solar Boat Team facebook oldal