Érintős Rubik-kocka, légköri elektromosság-mérés és elektromos gördeszka!

Villamosmérnök- és mérnökinformatikus hallgatók leleményes mérnöki alkotásait mutatták be a „Kütyü” - pályázaton, amelyen már elsőévesek is kipróbálhatták magukat.

„Minden dicséretet megérdemel az a hallgató, aki kitartóan dolgozott, hogy látható, működtethető, mozgó szerkezetet hozzon létre” – hangsúlyozta a „kütyü” pályázat résztvevőit és vendégeit köszöntő Varga Sándor, a NIVELCO nyugalmazott fejlesztési igazgatója, korábban a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék oktatója és több szakkönyv szerzője, egyben az immár hatodik alkalommal meghirdetett pályázat zsűrijének elnöke.  A "Kütyü" - pályázatot a Schnell László Műszer- és Méréstechnika Alapítvány 2009-től hirdeti meg. A versenynek a kezdetektől a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) ad otthont.

A megmérettetésen BSc-s és MSc-s villamosmérnök és mérnök-informatikus hallgatók minden megkötés nélkül pályázhatnak saját készítésű „kütyüjeikkel”, vagyis bármilyen kézzelfogható eszközzel, műszerrel vagy berendezéssel, amelyet egy kiállítás és egy verseny keretében mutatnak be a közönségnek és a szakmai zsűrinek. A „kütyük” főbb értékelési szempontjai között szerepel a feladat érdekessége és különlegessége, a szerkezet mérete és bonyolultsága, a befektetett munka nagysága, a mechanika, valamint az elektronika szoftver-kidolgozottsága, a vásárolt eszközök aránya, a bemutatás színvonala, a kérdésekre adott válaszok, a versenyzők talpraesettsége és a közönségszavazás eredménye.

Az ötletes szerkezetek a hallgatók igen széleskörű érdeklődését tükrözték, és nehéz feladat elé állították a zsűrit: az akváriumvezérlőtől az okos otthonon át az intelligens virágcserépig sok érdekes elgondolással álltak elő a versenyzők. A zsűri külön kiemelte, hogy a pályázók között elsőéves BSc-s hallgatók is voltak, akiket további munkára és részvételre bíztatott a jövőbeli versenyeken.

A tizenegy pályaműből hármat díjazott az öttagú zsűri:

I. Pokornyi Balázs Dániel villamosmérnök (BSc 7. szemeszter): Érintős Rubik-kocka

II. Olosz Balázs villamosmérnök (BSc 3. szemeszter): Légköri elektromosság mérése

III. Szántó Tamás informatikus (BSc 5. szemeszter): Elektromos gördeszka

A résztvevők tárgyjutalmat vettek át Pataki Pétertől, az Alapítvány kuratóriumának elnökétől. A helyezettek értékes műszereket, illetve készülékeket vihettek haza, míg a többi résztvevő egy-egy speciális csavarhúzókészletet kapott.

A huszadik évében járó Schnell László Műszer- és Méréstechnika Alapítványt a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéke öt vezető oktatója alapította. Célja a Tanszék oktatási, kutatási és tudományos feladatainak minél hatékonyabb és magasabb színvonalú elvégzésének segítése. Adományozói főként a tanszékhez kötődnek, a tanszék baráti köre, a vállalatok, valamint olyan magánszemélyek, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékát ajánlják fel.
„A tanszék Schnell professzor életművének egyik legjelentősebb része. Fantasztikus munkabírással, szeretettel és törődéssel vezette a tanszéket majd’ harminc éven át, kitűnő légkört teremtve, és fő értékmérővé téve a hasznos munkát és a szakmai tehetséget. A tanszék munkatársait is e szempontok alapján, tudatosan válogatta ki. A tehetségeket önzetlenül támogatta, miközben legtöbbször szerényen hátrahúzódott, és tanítványai ma szerte a világban megállják helyüket” – idézte köszöntő beszédében a nemrég elhunyt Kollár István professzor szavait Pataki Péter, az Alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy Schnell professzor sokuk számára nemcsak a tanszék alapítója, majd vezetője volt mintegy húsz éven át, hanem atyai barát is, akihez minden kérdéssel bátran fordulhattak.
Az Alapítvány az elmúlt húsz évben 130 díjat adott ki 90 fiatal tehetségnek 13 millió forint összértékben, és támogatásával kifejezetten a hallgatókat célzó fejlesztések is megvalósultak – a hallgatói sarkok és a hallgatói folyosó.

HA - TJ

Fotó: Takács Ildikó