Az egyetemi sport legjobbjait díjazták

A BME négy hallgatóját részesítette idén az „Év egyetemi sportolója” elismerésben a MEFS, és a Műegyetem lett az intézmények sportversenyének bronzérmes különdíjasa.

„Ma Magyarország számára a valódi munkával, szorgalommal, kötelességtudattal és kitartással elért teljesítményt felmutató fiatalok szolgálnak mintaként, azaz, követendő példaként. Minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága, így a sportszervezés egyik legfontosabb célja az utánpótlás bázis megerősítése és bővítése a diák- és a hallgatói sport támogatásával” – köszöntötte a hazai egyetemi sport legkiválóbb hallgatóit Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztérium sportért felelős államtitkára a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szervezésében megrendezett díjátadó gálán Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora jelenlétében.

A díjátadó házigazdája Kiss Ádám, a MEFS elnöke volt, aki fontosnak minősítette, hogy „a sportban sikeres hallgatók ne csak sportolótársaik szemében váljanak példaképekké, hanem diáktársaik előtt is”.

A gála célja a kiemelkedő sporteredmények megünneplésén túl az egyetemi sport megjelenésének támogatása a hazai nyilvánosságban. A MEFS a legtehetségesebb hallgatók példáján keresztül is ösztönözni akarja a fiatalokat a rendszeres sportolásra, ezért népszerűsíti a sportos életmódot, amely „közös felelősség, és egy egészségesebb magyar társadalom alapja”.

Az „Év egyetemi sportolója” díjat azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehették át, akik aranyérmet szereztek felnőtt világbajnokságon, illetve arany-, ezüst- vagy bronzérmet kaptak a 2016-os riói Olimpián vagy Paralimpián, vagy dobogós helyeken végeztek az egyetemi világbajnokságokon valamint az Európai Egyetemi Játékokon. A gálán kiosztották a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) intézményi pontversenyének kupáját, és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával megvalósult BeActive – Campus3Próba díjait is.

A gálán 55 hallgatót, köztük 4 műegyetemistát díjaztak. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át az „Év egyetemi sportolója” kitüntetést a XXXI. Nyári Riói Olimpiai Játékok érmeseinek, többek között Cseh László (BME GTK) olimpiai ezüstérmes úszónak (100 méter pillangó).

Budapest főváros képviseletében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a 2016. évi felnőtt világbajnokságon aranyérmet szerzett egyetemista sportolóknak nyújtotta át az elismerést.

András István, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) rektora, mint a Magyar Rektori Konferencia állami intézmények tagozata elnöke a 2016-os egyetemi világbajnokságok 1-3. helyezettjeit tüntette ki, köztük Gizy Zsófia (BME VBK) bronzérmes kajak-kenu versenyzőt.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az Európai Egyetemi Játékok 1-3. helyezettjeinek adta át az elismerést, többek között két műegyetemistának: Nagy Botond (BME VIK, képünkön) bronzérmes karate (kata) és Tamás Bence (BME VIK) ezüstérmes egypárevezős versenyzőknek.

A 2015/16-os tanévben a MEFOB intézményi pontrendszerének versenyében 3. különdíjjal tüntették ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet.

TZS-TJ

Fotók forrása: www.mozduljra.hu