Diplomás külföldiek újabb évfolyama öregbíti a BME hírnevét a világban

Huszonöt végzős diák vette át oklevelét a Műegyetem angol nyelvű képzésének befejeztével.

„A legjobb eredmények elérésének két szükséges feltétele van: jó tanárok és jó diákok” – e gondolatokkal köszöntötte az angol nyelven diplomázó hallgatókat Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes. „Önök ma bebizonyították – és éppen diplomájuk a bizonyíték – hogy kiváló diákok voltak: az elmúlt években keményen dolgoztak, hogy jól sikerüljenek a tesztjeik, jól kellett teljesíteniük a laborokban, írniuk és megvédeniük téziseiket, valamint felkészülniük az államvizsgákra.”

Az ünnepélyes diplomaosztó levezető elnöke Horváth György, a BME GTK Környezetgazdaságtan Tanszék tanársegéde volt. A Gaudeamus Igitur dallamára vonultak be az elnökség tagjai: Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes (VIK), Dunai László dékán (ÉMK), Kovács Ádám dékánhelyettes (GPK), Nemes Gábor dékánhelyettes (ÉPK), Hell Zoltán egyetemi docens (VBK), Török Ádám dékánhelyettes (KJK) és Prok István dékánhelyettes (TTK).

Az ünnepségen a tajvani Lin Po-Sheng, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedűművész-hallgatója adott elő.

„Nagy árat fizettetek a diplomátokért, de ez az ár, azaz a befektetett energia, a kitartás, és igen, a könnyek is, amikor leküzdhetetlennek tűnt egy váratlan akadály, busásan megtérül” – emelte ki Georg Jürgen Tepfenhart, aki az itt maradó hallgatók nevében beszélt. Hozzátette, egy ilyen, a "híres egyetem logójával díszített diploma" elismertségét a Műegyetemen korábban végzett mérnökgenerációk munkája hitelesíti az egész világon.

„Ha visszatekintek az első félévre, olyan mintha tegnap lett volna. Nehéz időszakot éltünk át, amíg beleszoktunk az itteni tanulmányokba, az órarend elsőre teljesíthetetlennek tűnt” – emlékezett a kezdetekre Kevin Obeide Kimaro friss BSc diplomás építőmérnök, aki a végzősök nevében búcsúzott.

„Tehetetlennek éreztem magamat, de csak rövid ideig: ez az érzés segített hozzá, hogy sok barátot szerezzek, akik közül később többen is egészen közel kerültek hozzám” – tette hozzá a „második generációs” műegyetemi építőmérnök: annak idején itt végzett édesapja, Solomon Obedie Kimaro, Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzulja is állami ösztöndíjasként (a vele készített korábbi interjúnk itt olvasható – a szerk.). „Akkoriban félelemmel közelítettem egy-egy feladathoz. Aggasztott, hogy kudarcot vallhatok. A nagy változást a második év hozta el, amikorra egy igazán fontos leckét sajátítottam el: akár most, akár később végzek el egy kijelölt feladatot, sohasem fogom azt érezni, hogy elegendő tudásra tettem szert”– árulta el Kevin.

A legeredményesebb hallgatók jutalom oklevelét Hoang Trung, Kellou Walid, Harry Otelemate Gaibo és Saman Rajaei vehette át a megjelent kari vezetőktől.

„Azok a készségek, amelyeket hosszú évek kemény munkájával és szorgalmas tanulásával szereztetek ebben a nagyszerű intézményben, óriási előnyt jelentenek a további szakmai pályafutásotokhoz” – fordult a hallgatósághoz Harry Otelemate Gaibo, aki a kitüntetett diákok nevében szólt. „A világ keresi az olyan embereket, mint mi vagyunk, akik harmonizálják az elméletet és a gyakorlatot, így változást és innovációt hoznak.”

Zöld, azaz környezettel összefüggő választható tárgyak tudásanyagának elsajátításáról is tanúbizonyságot hordozó diplomát egy hallgató, Al-Jassani Azhar Abdulkareem Majeed építőmérnök vett át Horváth György levezető elnöktől.

A 2016/17-es tanévben végzett hallgatók:

Építőmérnöki Kar:
Al-Jassani Azhar Abdulkareem Majeed (Irak); Kimaro Kevin Obedie (Tanzánia); Cho Seoyoung(Dél-Korea); Marinou Vasos (Ciprus); Esmek Kenan (Törökország); Necib Salim (Algéria); Güler Ozan (Törökország); Psyllides Nikolas (Ciprus); Hoang Trung (Vietnam); Saket Parisa (Irán); Kellou Walid (Algéria); Theodorou Anastasios (Ciprus);

Gépészmérnöki Kar:

Balli Burak (Törökország); Said Ahmed Aly (Egyiptom); Dolbeau Aurélie Odile (Franciország); Thomas Julien Marie Dazat (Franciaország); Gaëtan Benjamin Franck de Ricaud (Franciország); Topouchian Christian (Magyarország); Mougharbel Houssam (Libanon);

Építészmérnöki Kar:

Aliakbari Sara (Irán); Hussaini Abdullahi Hussaini (Nigéria)

Villamosmérnöki és Informatikai Kar:
Darbor Navid (Irán); Saman Rajaei (Irán); Harry Otelemate Gaibo (Nigéria); Spencer Ketta (Nigéria)

A rendezvényen készült képek megtekinthetők a  BME Fotótárban.

HA - TJ

Fotó: Philip János