„Akik sportolnak, jobban teljesítenek a tanulmányaikban”

A Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség (MEFS) alapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen díjazták a műegyetemi sportélet kiválóságait is.

„Nemcsak öncélúan sportolok, hanem megpróbálom a hallgatókat is rávenni a testmozgásra” – árulta el a bme.hu-nak Völgyesi Lajos, a BME ÉMK Általános és Felsőgeodézia Tanszék egyetemi tanára a MEFS jubileumi ünnepségén az után, hogy átvette a „Hajós Alfréd Aranyplakett az Egyetemi-Főiskolai Sportért” díjat. „Hiába fejlődik a diákok elméje, ha a testük satnya, hosszú távon ez a szellemi teljesítőképességükre is rossz hatással lesz” - vallja a tanár úr, aki már igen fiatalon eljegyezte magát a vízisportokkal. Az idén 120 éves Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC) felügyelőbizottságának elnöke és az egyesület örökös tagja, a Műegyetemi Evezős Club (MEC) korábbi elnöke, a vízilabda szakosztály tanárelnöke, a kajak-kenu egykor igen aktív sportszervezője a mai napig szörfözik, búvárkodik, kajakozik, sőt, fiatal éveiben válogatott vízilabdázó is volt. Családjában a sport hagyománnyá vált: felesége evezős válogatott volt, lányai pedig világbajnoki szinten űzték a kajakozást.

Völgyesi Lajos műegyetemi sportpályafutása 1965-ben kezdődött, az egyetemre történt felvétele után: ekkor lett a MAFC vízilabdázója. Úgy véli, több évtizede tartó sportolói és szervezői munkáját ismerték el a díjjal. „Mindig találtam valamilyen tennivalót e téren, de sok többletet is kaptam a sporttól: a sportbarátaim igazi barátok, legtöbbjükkel ma is tartom a kapcsolatot.”

A tanár úr vallja, hogy a sportolás elősegítette szakmai pályafutását is: a sportnak köszönheti a tudomány műveléséhez szükséges akaraterőt, szívós kitartást. „Igyekszem erre nevelni a hallgatókat is: azt tapasztalom, hogy akik sportolnak, jobban teljesítenek a tanulmányaikban. Még nem sportoló diákjaimat ösztönzöm a sportra, akik már sportolnak, azokat pedig arra, hogy ne hagyják abba. Sokféle elismerést kaptam már, aminek nagyon örültem, de miután egész életemet átszövi a sport, a Hajós Alfréd-plakett különösen fontos nekem.”

A MEFS a Gödöllői Királyi Kastélyban tartott emlékülésen idézte fel a „Főiskolai Sport Szövetség” alakuló közgyűlését, amelyet 1907 márciusában tartottak. Az alapítás körülményeit bemutató előadást követően a jogutód intézmények képviselői – Józsa János rektor (BME), Mezey Barna rektor (ELTE), Faragó Sándor rektor (SoE), Szabó Gábor rektor (SZTE), András István rektor (DUE), Soós Anna rektorhelyettes (Babes -Bolyai Tudományegyetem), Kékesi Tamás rektorhelyettes (ME), Jávor András általános rektorhelyettes (DE), a DEAC elnöke, Juhász Tibor dékánhelyettes (EKE), Gyömörei Tamás sportközpont-vezető, egyetemi docens (SZE), valamint Bretz Gyula MAFC elnök, Karácsony András BEAC elnök, Fábián Attila SMAFC elnök – aláírásukkal látták el a MEFS 110. évfordulója tiszteletére készített díszes alapító okirat másolatát, amelyet Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hitelesített kézjegyével, mint ahogyan tette azt gróf Apponyi Albert 1908. június 14-én.

Az Emlékülésen köszöntőt mondott Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke és Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára. Az államtitkár asszony beszédében rávilágított arra, hogy „a történelem lapjain szinte ragyognak a világszinten ismert és elismert magyar sport jeles pillanatai”. „A Sportszövetség 110 évvel ezelőtt kitűzött célja, hogy „az ifjúság nagy egészét megnyerje a testi kultúra nagy eszméinek” örökérvényű gondolat, amelyért mind a mai napig fáradhatatlanul küzdenek” – tette hozzá.

Szabó Tünde ezután az egyetemi sportolói és a sportszervezés területén kiemelkedő teljesítményeket díjazta: ezúttal két BME-s oktató és két hallgató is kapott elismerést.

Hellner Szelina, a BME GTK Testnevelési Központ igazgatóhelyettese a „Németh Angéla Magyar Egyetemi sportért Érdemérem” egyik kitüntetettje volt. Az elismerést a 35. életévüket még be nem töltött szakemberek vehették át, akik kiemelkedő szervező munkájukkal járultak hozzá az egyetemi sportélet fejlődéséhez. „Nagy megtiszteltetés a díj, és rávilágít arra, hogy a BME és a MEFS között ápolt jó kapcsolat nagyon sokat számít a színvonalas sportélet fenntartásában. Fontos, hogy a saját versenyeink mellett olyan programokat is szervezzünk, amelyekre a MEFS révén sok sportoló jön más intézményekből is.” Szelina munkájával folyamatosan fejleszti a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) és az egyetemi úszóversenyek rendezvényeit. „Igyekszünk mindig újat kitalálni: az úszóversenyekre például általában sikerül olimpiai bajnokokat is meghívni.”

Hellner Szelina a MEFS-ben az úszás és a sí szakági referense, de más területek is érdeklik. Új sportágakat, kurzusokat igyekszik beépíteni a BME sportéletébe. „Személyesen tapasztalom, hogy a sok ülőmunka miatt komoly tartáshibákkal jelennek meg a diákok az úszásórákon. Ezek javítására szerveztük a gerinctornát: nagyon örülök, hogy kezdik megismerni és egyre jobban megszeretni a hallgatók ezt a testmozgást” A fiatal oktatót nagyon érdekli ez a terület, képzésre is jár, és a jövőben az egyetemi gerinctréningórák számának növelését tervezi.

Tompos Balázs végzős közlekedésmérnök-hallgató a „Halassy Olivér Hallgatói Díjat” vette át az államtitkár asszonytól. Balázs azok közé tartozik, akik nagyon sokat tettek az egyetemi szabadidősport szervezéséért: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sportért felelős elnökségi tagjaként koordinálta egy olyan csapat munkáját a MEFS támogatásával, amely az UNESCO által meghirdetett Egyetemi Sport Nemzetközi Napja szervezésében vett részt. A tavaly szeptemberben megrendezett sportnap nagy sikerrel zárult, a bme.hu is beszámolt róla. „Csak Magyarországon sikerült megvalósítani, hogy nemcsak konferenciát, hanem egy egész országot átfogó sportnapot is szerveztünk” – hangsúlyozta a díjazott, aki szabadidejében fut, és a közelmúltban kezdett siklóernyőzni (Balázst egy éve, a MEFS tisztújító közgyűlésén választották be a testület elnökségébe a HÖOK jelöltjeként – szerk.)

Miháczi Diána első éves MSc-s gépészmérnök-hallgató tizenhárom éve kosárlabdázik, többszörös utánpótlás-válogatott és a 2016-os Év Egyetemi Sportolója Díjat elnyert versenyzők egyike. Az elismerést a kínai Xiamen-ben rendezett, ún. B33 kosárlabda egyetemi világbajnokságon bronzérmet szerzett csapat tagjaként kapta. „Ez a kosárlabdaműfaj az utóbbi években lett egyre népszerűbb a világban és itthon is” – ecsetelte a díjazott. „A játék hasonlít a hagyományos kosárlabdához, de itt a három-három fős csapatok egy palánkra játszanak, és csak a fél pályát veszik igénybe. Ez a változat azért izgalmas, mert gyors, fordulatos játékot eredményez.”

Diána tavaly nyáron, több, egynapos tornán nyújtott teljesítményével került a Kínába utazó egyetemi válogatott csapat tagjai közé. „Egy világbajnokság semmihez sem hasonlítható élmény: voltam már kontinensbajnokságon, de ez igazán nagyszabású rendezvény volt” – árulta el a díjazott, aki még két évet játszat az egyetemi bajnokságban, amelyet nagyon szeret.

Miháczi Diána balról a második

HA - TJ

Fotó forrása: mozduljra.hu