Kiemelten támogatja a Műegyetem kimagasló teljesítményű fiatal kutatóit

Kiválósági Kutatócsoport Programot hirdet a BME az Új Nemzeti Kiválósági Program keretében. Íme, a részletek.

 

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a „kimagasló teljesítményű fiatal kutatók kiemelt támogatásáról” döntött a napokban a BME Vezetői Értekezlete „az Egyetem kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységének megújítása” érdekében. A tervezett új kutatócsoportok nemcsak az egyetemen folyó sikeres K+F+I területek minőségi továbbfejlesztésére, hanem a karok fejlesztési stratégiájába illeszkedő új kutatási témák, kísérleti eljárások és műszaki technológiák meghonosítására is lehetőséget nyújtanak. A támogatás egyben pályamodellt kínál a „jövő professzori gárdájának” is.

A kiválósági kutatócsoportokat az ÚNKP programban a BME számára évente meghatározott ún. „C” keretből támogatja az intézmény. Ebből a kutatócsoportok vezetői a Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj II. kategóriájában meghatározott havi ösztöndíjban és működési támogatásban részesülnek. E mellett az egyes karok további forrásokkal támogathatják a kiválósági kutatócsoportokat.

A BME Kiválósági Kutatócsoport program nyerteseitől azt várják, hogy a 4 éves támogatási időszak végére jussanak el addig, hogy komoly eséllyel induljanak az MTA Lendület, illetve az ERC Starting Grant pályázatain, ezzel biztosítva a téma folytatásának anyagi támogatását, ekkor már külső forrásból (a művészeti pályázatok és a műszaki-alkotások területén más jellegű, de hasonlóan magas elvárásokat fogalmaz meg az Egyetem). A támogatott pályázókkal szemben ugyancsak elvárásként fogalmazódik meg az egyetemi habilitációs eljárás elindítása, legkésőbb a pályázat utolsó évében.

A tervek szerint a BME Kiválósági Kutatócsoport Program felmenő rendszerben, évi 3-4 támogatott pályázóval épül majd ki, és az első évben az egyetemi ÚNKP keret mintegy 5%-át érinti, ám ez az arány akár 20%-ra is növekedhet a 4 éves felmenő rendszerben. A hosszabb távon megjelenő 12-16 kiválósági kutatócsoporttól a BME az intézményfejlesztési célkitűzésekhez illeszkedő K+F+I tevékenységek színvonalának komoly emelkedését várja.

A program részletei itt olvashatók: www.bme.hu/unkp_2017