Újabb vállalatcsoporttal kötött együttműködési megállapodást a BME

A Műegyetem akadémiai tudásának és a MÁV üzleti tapasztalatainak ötvözésével a mérnökképzés színvonalának emelése a cél.

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem olyan felsőoktatási és kutatás-fejlesztési intézmény, amely különlegesen széles spektrumon és komplexitással tud partnere lenni a Magyar Államvasutak Zrt.-nek” – hangsúlyozta Józsa János, a BME rektora. Hozzátette: az ilyen partnerség az egyetem számára mindig megtiszteltetés, „alapja hagyományosan a kölcsönösség, célja pedig a minőségnövelés.”

Az egyetem vezetője azt is kiemelte, hogy az együttműködés, amely az oktatás és a szakember-utánpótlás számos területére kiterjed, magában hordozza egy, a MÁV legfontosabb szakterületeit érintő duális mesterképzés kialakítását is. Ennek révén a szakismeretekben – elméleti és módszertani szempontból – a Műegyetemen, gyakorlati készségekben pedig a MÁV-nál „finomhangolt”, mesterszintű tudással rendelkező mérnökutánpótlás kerülhet ki.

„A vasúttársaság vezetése fontosnak tartja, hogy a fiatal mérnökök itthon kamatoztassák megszerzett tudásukat, a vállalatcsoport ezért is működik együtt több neves intézménnyel, amelyek közül a Műegyetem az egyik legjelentősebb” – közölte a szerződés aláírásakor Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese. Elmondta még, hogy a MÁV-csoportnak jelenleg is több mint 250 olyan munkavállalója van, aki diplomáját a BME-n szerezte. „A most megkötött együttműködés az egyetemen zajló képzés magas színvonalának elismerése is” – fűzte hozzá Dorozsmai Éva.

A MÁV közleményében az áll: a kötöttpályás közlekedés sajátságos gondolkodást követel, amelynek kialakításában a lexikális ismeretek megszerzésén túl nagy szerepet játszik a tapasztalati, gyakorlati tudás elsajátítása. Így az együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, közös oktatási és kutatási programok szervezése, valamint szakmai gyakorlóhelyek biztosítása. A több mint 140 éves múltra visszatekintő vasúttársaság ennek érdekében a BME hat karával (a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki, a Villamosmérnöki és Informatikai, az Építőmérnöki, a Gépészmérnöki, az Építészmérnöki, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karral) kezdi meg a közös munkát.

A MÁV-csoport szakértői többek között konzultációs lehetőséget biztosítanak a műegyetemi hallgatók számára, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelőadóként pedig megosztják szakmai tapasztalataikat a diákokkal.

A BME szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, közös kutatóműhelyeket hoznak létre. Az intézmény azt is lehetővé teszi, hogy a MÁV-csoport hivatalos továbbképzésein, tanfolyamain megszerzett ismereteket az egyes karokon zajló képzéseken a szaktárgyak teljesítésekor beszámíthassák a hallgatók teljesítményébe. Emellett lehetőséget biztosítanak a MÁV-csoport vállalati ösztöndíjrendszerének bemutatására (például az egyetem Nyílt napján vagy a felvételizők számára készülő Felvételi Kalauzban), valamint a felek abban is érdekeltek, hogy a vasúttársaság leányvállalatai minden évben megjelenjenek a Műegyetem állásbörzéin.

BK - GI

Fotók forrása: MÁV