Több korosztály számára nyújtott élményt a Kutatók Éjszakája a Műegyetemen

22 helyszínen csaknem 130 ismeretterjesztő bemutatót, előadást és laborlátogatást tartottak a BME-n.

Népszerűek voltak a Kutatók Éjszakájának 2017. évi programjai szeptember 29-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen – mondták az esemény szervezői, akik beszámoltak arról, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, most is ötezer körül alakult a látogatók száma. A rendezvény népszerűségét előzetesen jelezte, hogy a regisztrációhoz kötött előadások iránt óriási volt az érdeklődés, egyes tudományos bemutatókra már a jelentkezés első napján elfogytak a helyek.

A tudományos élet e különleges nyílt napján a családok, baráti társaságok, egyetemisták mellett a fiatalabbak: a középiskolások, valamint az általános iskolai osztályok is szép számban megjelentek. Több diákcsoport vidékről érkezett.

Délután 5 órától éjszakába nyúlóan nagy érdeklődés övezte a Villamosmérnöki és Informatikai Kar programjait, amely minden eddiginél gazdagabb kínálattal készült szeptember utolsó péntekére. A Q épületbe látogatók megismerkedhettek a Rádióamatőr klubbal, a Robotika labor legújabb innovációival, így többek között magaslégköri mérőballonokkal, drónokkal és egy Mars roverrel.

„Nagyot fog szólni” címmel tartott hatalmas tömegek előtt látványos bemutatókat a Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti Köre a Sóhajok hídja alatt. Vízzel lőttek ki rakétát, -200 Celsius fokos nitrogénnel robbantottak palackot és még fagyit is készítettek ebből az anyagból.

Sokan kíváncsian várták a Nukleáris Intézet előadásait az R épületében, amelyeken egyebek mellett sejtek segítségével roncsolásmentesen mérték meg a sugárzás erősségét, ugyanitt a gyerekek számára „Játékos MRI” című bemutatóval készültek.

Tolongás övezte azokat a szórakoztató kísérleteket, amelyeket a kémiával először találkozó gyerekeknek mutatattak be a Szent-Györgyi Albert Szakkollégium tagjai a Ch épület aulájában és az előtt. A „haladókat” várták arra az előadásra, amelyen különféle mérgek, gyilkos szerek káros hatásairól, harci alkalmazásáról és a máig ismeretlen élettani következményekkel járó designer drogokról beszélt a kutató.

Az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Légtechnika laboratóriuma három érdekes kísérlettel készült. A tanszék tudósai a Coanda-hatást szemléltetve labdát reptettek, megmutatták a légbefúvók működésének elvét és magyarázatot adtak az irodai növényzet valamint a szellőztetés kapcsolatára is.

„Két part között – séta a Petőfi híd kiszolgáló járdáján” címmel szervezett terepbejárást a Hidak és Szerkezetek Tanszék. A hídlátogatás résztvevői az építmény első pilléréig gyalogoltak, ahol megtekintették a különleges budapesti panorámát és meghallgathatták a négypilléres rácsos gerendahíd építésének történetét a hídmester tolmácsolásában.

Minden évben töretlen a sikere a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék D épületben található optikai laboratórium bemutatójának, ahol a műegyetemi tudósok arra keresik a választ: mi a szín, hogyan változik a tárgyak színe a különféle környezetekben, és mi történik, ha LED-fények alatt vizsgálják a tárgyak színét. A foci és a robotok iránt rajongók idén is találkozhattak a tanszék „Kapus Robotino-jával” és tesztelhették ellene a szabadrúgási képességüket.

Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is különlegesnek számított az Áramlástan Tanszék szervezésében az Aero országúti kerékpár tesztje a szélcsatornában. A Matematika Intézet ”Érdekes testek, érdekességek testekről” című előadáson olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogy Arkhimédész ismerhette-e a focilabdát, vagy miért igaz az Euler-féle poliédertétel.

 

Új programelemként a G épület Képlékenyanyag Laboratóriumában látványos őskohász bemutatóval készültek a szakemberek, a középkori vaskohászatról és vaskultúráról szóló előadásokon korabeli módszerrel állítottak elő vasércből acélt.

- GI-

Fotó: Philip János, Takács Ildikó, SPOT