Már teljes körűen elérhető a MATLAB - Simulink a Műegyetemen

A matematikai számítások elvégzését könnyítő programrendszert a BME dolgozói, és hallgatói használhatják.

„A matematikai programcsomag jól támogatja a mérnöki számítási feladatok végrehajtását, többek között a képfeldolgozás, a gépi látás vagy a statisztika területén” - közölte  a bme. hu kérdésére Molnár Bence, a BME Építőmérnöki Kar Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének adjunktusa, aki a munkájában csaknem 10 éve alkalmazza a MATLAB-ot a képfeldolgozási és térbeli modellezési műveletekhez. A Műegyetemen 2017. október 12-én tartott Hello MATLAB! elnevezésű tájékoztató rendezvény előtt kérdésünkre elmondta: földmérő és térinformatikai mérnökként végzett a BME-n,  szakmájában ma már nap mint nap rengeteg mérési adat feldolgozását és elemzését végzi el, amihez e rendszer kitűnő eszközkészlettel rendelkezik.

Az eseményen előadóként a Széchenyi-hegyi gyermekvasút sínpályáját mutatta be optikai módszerekkel. Fényképek alapján szemléltette a vasúti sín lehajlását, optikai adatrögzítést végzett a MATLAB és a gépi látás eszközeivel, az Image Processing és Statistics Toolbox használatával feldolgozva a képeket, amelyek rugalmas és hatékony megoldást jelentettek a feladatvégzéskor. Gyakorlati példán keresztül ismertette azt is, hogy a folyamatot hogyan lehet automatikussá tenni.

A MATLAB numerikus számításokat támogató környezetét szemléltető előadásokat a Gamax Laboratory Solutions Kft. szervezte a BME Informatikai épületében. A bemutató délutánon részben egyetemi oktatók, hallgatók, részben ipari felhasználók tolmácsolásában a termékcsalád három különböző alkalmazási területét, valamint a közelmúltban megjelent R2017b verziót ismertették meg az érdeklődőkkel.
A rendezvényen elhangzott: miután az egyetem megvásárolta a licencet, a MATLAB-Simulink elnevezésű termékcsaládot tavasz óta használhatják az intézmény dolgozói, és hallgatói irodai, otthoni hordozható vagy asztali számítógépeken az oktatási és non-profit kutatási tevékenységeik megkönnyítésére.  A szoftverrel való munkához nem kell feltétlenül programozói tudás, így számos mérnöki területen tanuló diák alkalmazhatja a rendszert a tudományos, kutatási eredményének valós idejű szemléltetéséhez, ugyanakkor felhasználható a matematikai, mérnöki és gazdasági tárgyak oktatásában egyaránt.

A MATLAB campus license elérhető a BME oldalán.

Forberger Árpád, a bemutatót rendező kft. oktatási területért felelős alkalmazásmérnöke azt a feladatot kapta az eseményen, hogy a régi és az új felhasználóknak bemutassa a MATLAB lehetséges alkalmazási felületeit. Tapasztalataira hivatkozva beszámolt arról, hogy a MathWorks termékek ismerete több szempontból is hasznos lehet a hallgatóknak: egyrészt könnyebbé és hatékonyabbá teszi az egyetemi tanulást, az új ismeretek elsajátítását, másrészt a fiatalok előnyben részesülhetnek a munkaerőpiacon, ugyanis a cégek többségénél kedvezőbb pozícióba kerülnek a MATLAB/Simulink-tudással már rendelkező pályakezdők.

Forberger Árpád előadásában azt taglalta, hogy a program mely részéhez kaptak hozzáférést a műegyetemisták, valamint ismertette az oktatók és a hallgatók rendelkezésére bocsátott segédanyagok tartalmát. Gyakorlati példákon keresztül szemléltette a programrendszer felhasználási lehetőségeit, mint például a képfeldolgozás területét vagy a Lego robotprogramozást. Hangsúlyozta a résztvevőknek, hogy a MATLAB bármilyen matematikai számításhoz hasznos lehet; alkalmazásával több idő juthat egy-egy tudományterület elsajátítására, mert a gyakran körülményes és hosszadalmas számítási műveletekre szánt idő jelentősen lerövidíthető.

Szekér Domonkos, a Gamax Laboratory Solutions Kft. munkatársa, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar mesterszakos hallgatója mérésvezetőként vesz részt az egyetemi oktatásban, valamint projekttantárgyai keretében is alkalmazza a MATLAB/Simulink termékcsaládot. Jelenleg automatikus C/C++ kódgenerálással foglalkozik, emellett azzal is, hogy hogyan lehet az ún. „Embedded Coder” segítségével a konkrét beágyazott rendszerekhez, processzorokhoz optimalizálni a Simulink modellekből generált kódot. A bme.hu-nak hangsúlyozta: ezt a lehetőséget előszeretettel alkalmazzák az autóiparban: egész munkafolyamatokat automatizálhatnak azáltal, hogy egy Simulinkben elkészült, például szabályozó algoritmust azonnal tesztelhetik a valós környezetében, így már nincs szükség arra, hogy az egyszer már elkészített kódot egy másik programozási nyelven is előállítsák.

A MATLAB további előnyeiről szólva elmondta, a szoftver számos különböző mérnöki tudományterületet támogathat, így hasznára válhat a gépész-, a villamos-, a vegyész-, az építész-, az építőmérnökök vagy gazdasági tanulmányokat folytató diákoknak is. „Alkalmazásához nincs szükség programozói ismeretekre, kiváló szemléltető eszköz, amellyel valós időben demonstrálható például egy forgó rendszer működése és paraméterektől való függése.” Felhívta a figyelmet arra is, hogy a programrendszert a legtöbb hazai fejlesztő cég igénybe veszi, így az egyetemen megszerzett tudás a munkaerőpiacon is készpénzre váltható.

Gyakorlatorientált előadásában egy külső hardvert (például Arduino-t vagy Rasperry PI-t) csatlakoztatott a Simulinkhez, és megmutatta, miképpen ezeket az eszközöket hogyan lehet az ipar, valamint a mérnökoktatás szolgálatába állítani. Tolmácsolta hallgatótársainak, hogy a MATLAB-bal a mérések mellett a prototípus-fejlesztés is egyszerűsödik, így felgyorsulhat a folyamat.

Molnár Bence

  • 2017 júliusában csatlakozott a Gamax Laboratory Solutions Kft. csapatához.
  • Szakterületei: MATLAB®, Image Processing, Computer & Stereo Vision, Deep Learning, Point cloud processing, adatbázisok, IoT.
  • Földmérő és térinformatikai mérnökként végzett, majd a BME Építőmérnöki Kar Vásárhelyi Pál Doktori Iskolájában PhD fokozatot szerzett, kutatásai során aktív (pl. lézer, röntgen) és passzív eszközökkel szerzett térbeli adatok gyűjtésével, tárolásával, feldolgozásával és publikálásával foglalkozott.

Forberger Árpád

  • A főbb alkalmazási szakterületei a szilárdságtani és hőtani modellezés.
  • Mielőtt alkalmazásmérnök lett a Gamax Laboratory Solutions Kft.-nél, a Budapesti Műszaki Egyetemen elkezdte a PhD képzést.
  • Három évet töltött a Knorr-Bremse alkalmazásában ösztöndíjjal, ahol lengéscsillapítók hőtani és áramlástani vizsgálatával foglalkozott.
  • Gépészmérnök diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte, alkalmazott mechanika szakirányon.

Szekér Domonkos

  • 2017 márciusában lépett be a Gamax Laboratory Solutions Kft. csapatába.
  • Szakterületei: MATLAB®, Simulink®, kódgenerálás
  • A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett villamosmérnök szakon, majd ugyanitt kezdte meg mester szakos tanulmányait Beágyazott Információs Rendszerek specializáción.
  • Mérésvezetőként részt vett az egyetemi oktatásban.

TZS - GI

Fotó: Philip János