Világszerte elismert egyetemeket is megelőzött a BME

Magyarországról egyedüliként került a Műegyetem a legtöbb tudományos publikációt elbíráló intézmények közé.

A világ tudományos folyóiratai számára végzett szakértői, véleményezési és szerkesztői tevékenységüket mutathatják be az akadémiai kutatást végzők a Publons segítségével.

A tudományos folyóiratok bírálatainak hivatalos nyilvántartása olyan ingyenes weboldalon elérhető szolgáltatás, amellyel a kutatók ezt a pályázatok elbírálásakor és rangsorok összeállításakor várhatóan már a közeljövőben fontos mérőszámmal rendelkező tevékenységüket követhetik, ellenőrizhetik és be is mutathatják.

2017-ben a magyar egyetemek közül csak a BME került be a legtöbbet bíráló felsőoktatási intézmények közé. Az elmúlt 12 hónapban legtöbb szakértői értékelést végző kutatók és intézmények nemrégiben közzétett adataiból kiderül, hogy a Műegyetem a „Materials Science” kategóriában az előkelő 8. helyen, az „Engineering” kategóriában pedig a 19. helyen áll, megelőzve ezzel olyan nagynevű intézményeket is, mint a Stanford University, a University of Birmingham vagy North Carolina State University.

A Publons 2012-ben indult, eddig több mint 175 ezer kutató csatlakozott a webhelyhez, amelynek segítségével a kutatók szakértői értékelési tevékenységüket mérhető kutatási hozzájárulásként mutathatják be, és ezeket az adatokat felhasználhatják a kutatásban elfoglalt helyzetük és hatásuk további jellemzésére.
A Publons adatainak tudománymetriai jelentőségét jól jelzi, hogy a szolgáltatást nyújtó nonprofit céget 2017 nyarán vásárolta meg a Web of Sciene/Web of Knowledge adatbázisok tulajdonosa, a Clarivate Analytics (korábban a Thomson Reuters ISI részlege), amely meghatározó a magyar tudományos élet tudománymetriai jellemzése szempontjából.

A BME jelenleg 23 bíráló adataival szerepel a weboldalon (közülük Poppe László, a VBK Szerves Kémia és Technológia egyetemi tanára és Orbulov Imre, a GPK Anyagtudomány és Technológia Tanszék egyetemi docense a bírálók első 1%-ba tartoznak). Az általuk bírált cikkek a szakma legrangosabb folyóirataiban jelennek meg, többek között a Chemical Reviews-ban, illetve a Materials and Design-ban, a Materials Science&Engineering A: Structural Materials: Properties, Microstructure and Processing folyóiratban vagy a Composite Structures-ben.

BK - GI

Kiemelt kép forrása: Publons