Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram 2017/2018. tanév 2. félévi felhívása

A támogatásra azok az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező tehetséges sportolók pályázhatnak, akiknek esélyük lehet Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai érem szerzésére.

A Kormány által alapított Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akiknek tanulmányaik ideje alatt esélyük van arra, hogy sportágukban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai éremhez jussanak.

Az ösztöndíjprogramban való részvétel feltételei:

  • be nem töltött 35. életév,
  • magyarországi felsőoktatási intézményben  felsőfokú végzettség és szakképzettség     megszerzésére irányuló aktív hallgatói jogviszony,
  • olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben szereplő sportágban aktív egyesületi tagság,
  • olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben szereplő sportágban a magyar nemzeti válogatott keretben való tagság,
  • a hallgatói jogviszony fennállása alatt kiemelkedő, olimpiai/paralimpiai versenyszámban, felnőtt korcsoportban nemzetközi éremszerzési esélyre jogosító sportteljesítmény,
  • a pályázat benyújtásának időpontjában a pályázó nem áll a sportfegyelmi felelősségről szóló 39/2004. (III.12.) Korm.rendelet alapján sportfegyelmi eljárás vagy a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 43/2011. (III.23.) Korm.rendelet alapján doppingfegyelmi eljárás hatálya alatt,
  • a pályázat benyújtásának időpontjában a pályázó nem áll a sportról szóló 2004. évi I. törvényben meghatározott jogerős eltiltás vagy kizárás hatálya alatt.

Az érvényes jelentkezéshez valamennyi feltétel együttes megléte szükséges.

Az ösztöndíjprogramban való részvétel időtartama:

Az ösztöndíjprogramban való részvételre az alábbiakban meghatározott időtartamon belül van lehetőség:

  • legfeljebb az első felsőfokú végzettség – alapfokozatnak vagy az osztatlan képzésben szervezett mesterfokozatnak – megszerzésére irányuló tanulmányok megkezdésétől annak befejezéséig, illetve a hallgatói jogviszony megszűnéséig, de legkésőbb az ösztöndíjas 35. életévének betöltését követő hónap első napjáig.

Az ösztöndíjprogramban való részvételi jogosultság megszerzésének menete:

A programba való bekerülésre a kormany.hu oldalon letölthető dokumentumhoz tartozó kitöltött jelentkezési lap, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság illetve az illetékes sportági szakszövetség javaslata alapján a sportpolitikáért felelős miniszter (továbbiakban: miniszter) Tanácsadó Testülete tesz végső javaslatot. Az ösztöndíj odaítéléséről a jelentkezési feltételek, az értékelési szempontok, valamint a javaslatok alapján a miniszter dönt.

Az ösztöndíjprogram lebonyolításával összefüggő feladatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága látja el.

A jelentkezés elbírálásának szempontjai:

Olimpiai/paralimpiai sportágban és versenyszámban:

  • az olimpiai sportágak esetében a Magyar Olimpiai Bizottság javaslata, a paralimpiai sportágak esetében a Magyar Paralimpiai Bizottság javaslata arra vonatkozóan, hogy a jelentkező felnőtt korcsoportra vonatkozó nemzetközi éremszerzési esélye megalapozott-e, és ha igen, melyik kategóriában (Olimpia/Paralimpia, Világbajnokság vagy Európa-bajnokság),
  • az illetékes szakszövetség javaslata arra vonatkozóan, hogy a jelentkező felnőtt korcsoportra vonatkozó nemzetközi éremszerzési esélye megalapozott-e, és ha igen melyik kategóriában (Olimpia/Paralimpia, Világbajnokság vagy Európa-bajnokság),
  • kizárólag olimpiai/paralimpiai versenyszámban, felnőtt korcsoportban Európa-bajnokságon, Világbajnokságon, a jelentkezésig elért sporteredmények,
  • kizárólag olimpiai/paralimpiai versenyszámban, a felnőtt alatti első utánpótlás korcsoportban a jelentkezésig elért sporteredmények,
  • a Tanácsadó Testület javaslata arra vonatkozóan, hogy kiket tart érdemesnek az ösztöndíjprogramban való részvételre,
  • a Magyar Olimpiai Bizottság/Magyar Paralimpiai Bizottság igazolása arra vonatkozóan, hogy a pályázó által megjelölt versenyszám eredménye, olimpiai/paralimpiai, felnőtt, vagy felnőtt alatti első utánpótlás korosztályban született,
  • már éremmel rendelkező pályázók esetén kizárólag olimpiai/paralimpiai versenyszámban, felnőtt korcsoportban Európa-bajnokságon, Világbajnokságon, illetve Olimpián/Paralimpián a jelentkezésig első három helyezésként elért sporteredmények vehetők figyelembe. Ugyanakkor a 4-10. helyezés az éremesélyesség megállapításánál figyelembe vehető.

Az ösztöndíj mértéke:

Az összeg alapját a mindenkori köztársasági ösztöndíj mértéke határozza meg, ami a 2017/2018. tanév 2. félévében: havi 40.000Ft.

I. Kategória: Olimpia/Paralimpia

a.) már éremmel rendelkező ösztöndíjas esetén:                240.000 Ft/hó
(A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének hatszorosa.)

b.) éremesélyes ösztöndíjas esetén:                        200.000 Ft/hó
(A mindenkori köztársasági ösztöndíj ötszöröse.)

II. Kategória: Világbajnokság

a.) felnőtt korcsoportban már éremmel rendelkező ösztöndíjas esetén:    200.000 Ft/hó
(A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének ötszöröse.)

b.) felnőtt korcsoportra vonatkozóan éremesélyes ösztöndíjas esetén:    160.000 Ft/hó
(A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének négyszerese.)

III. Kategória: Európa-bajnokság

a.) felnőtt korcsoportban már éremmel rendelkező ösztöndíjas esetén:    160.000 Ft/hó
(A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének négyszerese.)

b.) felnőtt korcsoportra vonatkozóan éremesélyes ösztöndíjas esetén:    120.000 Ft/hó
(A mindenkori köztársasági ösztöndíj mértékének háromszorosa.)

Az ösztöndíj a sportról szóló 2004. évi I. törvény szerint adható Gerevich Aladár-sportösztöndíj mellett is folyósítható.

Az ösztöndíj mértékének meghatározásakor több ösztöndíj-kategóriának való egyidejű megfelelés esetén a jelentkezőt a magasabb összegű ösztöndíj-kategóriába kell besorolni.

Egy ösztöndíj-kategórián belül több éremmel való rendelkezés esetén az ösztöndíj összege nem módosul.

A jelentkezéshez benyújtandó dokumentumok:

  • Jelentkezési lap (elektronikusan kitöltve, kinyomtatva, aláírva)
  • Adatvédelmi nyilatkozat (elektronikusan kitöltve, kinyomtatva, aláírva)
  • Nyilatkozat az elért sporteredményekről (elektronikusan kitöltve, kinyomtatva, aláírva)
  • Felsőoktatási végzettség és szakképzettség megszerzésére irányuló felsőfokú tanulmányokat igazoló dokumentum (hallgatói jogviszony igazolás)

Érvénytelen a jelentkezés az alábbi esetekben:

  • ha a jelentkező nem felel meg a részvételi feltételeknek,
  • ha nem maga a jogosult nyújtotta be a jelentkezését,
  • ha jelentkezési határidőn túl történt a jelentkezés,
  • ha a jelentkezés formailag hibás, hiányos, olvashatatlanul benyújtott, illetve ha hamis adatot tartalmaz.

Az érvénytelenség fenti eseteiben nem kerül sor döntéshozatalra az ösztöndíjra való érdemességről.

A jelentkezési eljárásban hiánypótlásra nincs lehetőség.

A jelentkezés elbírálása és a döntéshozatal során méltányosság gyakorlására nincs lehetőség.

A hallgatói jogviszony visszamenőleges passziválása esetén az adott félévre átutalt ösztöndíjra visszafizetési kötelezettség keletkezik.

Az ösztöndíj folyósításának megszüntetése, felfüggesztése, visszafizetése:

A jelentkezési lap aláírásával egyidejűleg kötelezettséget vállal a jelentkező arra, hogy amennyiben a pályázat benyújtását követően sportfegyelmi vagy doppingeljárás indul ellene, azt a közlésétől számított 8 napon belül bejelenti az Államtitkárságnak. A bejelentést követően az ösztöndíj folyósítása felfüggesztésre kerül.

Ha a sportoló igazolja, hogy a vele szemben lefolytatott sportfegyelmi vagy doppingfegyelmi eljárás jogerős befejezését követően vele szemben sem sportfegyelmi, sem pedig doppingbüntetés nem került kiszabásra, az Államtitkárság az igazolás leadását követően egy összegben folyósítja részére az elmaradt ösztöndíjat a folyósítás felfüggesztésének napjától számított jegybanki alapkamattal növelve.

Amennyiben a sportfegyelmi vagy doppingfegyelmi eljárás jogerős befejezésével sportfegyelmi vagy doppingfegyelmi büntetésként eltiltást vagy kizárást szabtak ki a sportolóval szemben, az addig folyósított ösztöndíj kamattal növelt teljes összegét köteles visszafizetni.

Ha az ösztöndíjas a hallgatói jogviszonyát megszünteti, részére a továbbiakban az ösztöndíj nem folyósítható.

Amennyiben az ösztöndíjas a hallgatói jogviszonyát szünetelteti, kérelmére a szüneteltetés ideje alatt az ösztöndíj csak miniszteri engedéllyel folyósítható.

A jelentkezés módja:

A kitöltött jelentkezési lapot, valamint a csatolandó mellékleteket 2 példányban a megadott határidőig postai úton ajánlott küldeményben vagy személyesen az alábbi címre kell eljuttatni:

Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága
1054 Budapest, Hold utca 1.

A postára adással egyidejűleg elektronikusan is kérjük beküldeni a jelentkezési dokumentációt az alábbi elektronikus elérhetőségre: sportcsillag@emmi.gov.hu

A hivatalos jelentkezésnek a papír alapú (postai úton vagy személyesen eljuttatott) jelentkezés minősül.

Jelentkezési (postára adási) határidő: 2018. február 20.

A Magyar Olimpiai Bizottság igazolása alapján azon sportolók számára, akik részt vesznek a 2018. évi Téli Olimpián a pályázat postára adási határideje: 2018. március 6.

Értesítés a jelentkezés eredményéről:

A miniszter döntéshozatalát követően a jelentkezőt írásban értesíti az Államtitkárság. (A döntéshozatal időpontja nem azonos a jelentkezés beérkezésének napjával.)

További információk a kormány.hu aloldalán.