Ismert zenészről, egyben elkötelezett BME-s oktatóról elnevezett elismeréseket adtak át

A Műegyetem volt a házigazdája a komolyzenei és jazz/dixieland kategóriában első ízben odaítélt Benkó-díj átadó ünnepségének.

„Egyetemünk polgárainak zenével való kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, amit a 122 éves Műegyetemi Zenekar is bizonyít. Kevéssé ismert azonban, hogy a kiváló mérnökök közül sokan híres zenészek, sőt zeneakadémiai tanárok is voltak” – köszöntötte a Műegyetem rektora a házigazda nevében a Benkó Sándor Művészeti Alapítvány Díj kuratóriumát, valamint a Benkó-díj nyerteseit a BME Rektori Tanácstermében tartott ünnepségen. Józsa János a teljesség igénye nélkül sorolta fel a műegyetemi kötődésű zenei kiválóságokat: Szendrey Karper László és László Attila gitárművészek, Sebő Ferenc a népzene tudós művelője, az Omega együttesből Benkő László és Kóbor János, az Illésből Bródy János, a Kalákából Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos vagy Radványi Balázs.

„Talán a műegyetemi zenészek közül egyedül Benkó Sándor nem vált pályaelhagyóvá: a Villamosmérnöki és Informatikai Karon évtizedeken keresztül elkötelezetten oktatott, és meghatározó tananyagfejlesztést folytatott. Ehhez a tevékenységéhez erősen kötődik az a rendületlen támogatói attitűd, amellyel a tehetséges fiatalokat mind a műszaki pályán, mind a művészetek területén felkarolta” – emlékezett az intézményvezető.

Benkó Sándor családja által létrehozott Alapítvány célja, hogy a művész emlékét, életművét, szellemiségét, hagyatékát megőrizze és ápolja. A szervezet kuratóriumának a család képviselőin kívül három neves szakember, közéleti személyiség a tagja. Batta András Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora a díjkuratórium elnöke. Benkó Sándor munkásságának mérnöki-oktatói oldalát, Józsa János akadémikus, a BME rektora képviseli. Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a művészhez fűződő szoros személyes kapcsolatra való tekintettel vállalta a kurátori tisztséget.

Az alapítvány évente elismeri a hazai zenei élet 18-30 év közötti, kiemelkedő tehetségű, de még széles körben nem ismert művészeit. A Benkó-díjat három kategóriában – jazz/dixieland, komolyzene és könnyűzene, – ítéli oda a beérkező pályázatok alapján a Kossuth-díjas művészekből álló díjkuratórium, amelynek tagjai: Benkő László billentyűs-zeneszerző (Omega), Bogányi Gergely zongoraművész, Halász Judit színésznő-énekesnő, Kelemen Barnabás hegedűművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő, és Szakcsi Lakatos Béla jazz zongorista-zeneszerző.

A Benkó-díjjal az erkölcsi elismerés mellett komoly pénzjutalom, valamint egy Szász Károly iparművész tervezte üvegklarinét jár.

Az idei évben könnyűzene kategóriában nem hirdetett nyertest a Kuratórium.

Batta András zenetörténész a műegyetemi díjátadón kiemelte, a kitüntetés a fiatal tehetségek támogatása mellett az élő zene varázsára kívánja felhívni a figyelmet. „Azt a gesztust szeretnénk támogatni, amely a zenélésben emberi, hozzánk szól, felemel, gondolkozásra késztet és gyönyörködtet” – fogalmazott a díjkuratórium elnöke, hozzátéve: a távoli cél, hogy évek múlva az összes addigi díjazott közös koncerten mutassa be művészetét. Végül arról beszélt: „a fiatal tehetségek számára a tapasztalt, neves pályatársak tanácsai, kapcsolatai gyakran sokkal többet jelenthetnek, mint az anyagi támogatás”.

Az ünnepségen a díj névadójának fia, Benkó Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy édesapja a fiatal tehetségek támogatását mindig is fontosnak és gyakorlati feladatnak tartotta.

Habsburg György felidézte, hogy kapcsolata a neves művésszel a kilencvenes évekre nyúlik vissza: a Benkó Dixieland Band édesapja kedvenc zenekarai közé tartozott, ezért gyakran hallotta muzsikájukat. Később a nagykövet személyes, jó viszonyt ápolt Benkó Sándorral és ezért is tartja nagy megtiszteltetésnek a kuratóriumi tagságot.

„Benkó Sándornál kevés kedvesebb és szeretetreméltóbb embert ismertem” – emlékezett Halász Judit, hozzátéve, azért vállalta el a kuratóriumi tagságot, mert a kezdő művészek segítése minden, a szakmájában már tapasztalt művész feladata. A színésznő-énekesnő reményét fejezte ki, hogy a jövőben többen pályáznak a díjra a könnyűzenei kategóriában is.

Benkő László billentyűs-zeneszerző is személyes emlékeit elevenítette föl. A Benkó Sándor által alapított zenekar a hazai igényes könnyűzene egyik legelső képviselője volt. A nemzetközi hírű együttes zongoristát keresett: így került az Omega későbbi billentyűse a Benkó Dixielandbe, ahol több mint egy évet zenélt. A fiatal zongorista kezdeti megilletődöttsége gyorsan elmúlt. „Ő volt a tanár úr és egyben ő volt a haver” – idézte fel a legendás oktató és muzsikus személyiségét. Hangsúlyozta: bámulatra méltó elkötelezettséggel tartotta össze a zenekart évtizedeken keresztül.

„Hihetetlen kisugárzása volt a színpadon, látszott, hogy nagyon szeret zenélni” - emlékezett köszöntésében a díj névadójára Szakcsi Lakatos Béla jazz zongorista-zeneszerző. Hozzátette: Benkó Sándor fontosnak tartotta, hogy azt mutassuk meg magunkból a színpadon, amire képesek vagyunk.

Medveczky Ádám karmester örömét fejezte ki, hogy a kuratórium lehetőséget ad arra, hogy újabb és újabb tehetségeket fedezzenek fel.

2018-ban klasszikus zene kategóriában Lugosi Dániel Ali klarinétművészt díjazta a kuratórium, aki 2013 óta a bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem hallgatója. Számos hazai és külföldi versenyen szerepelt kiválóan: megnyerte az V. Anton Eberst Nemzetközi Klarinétversenyt, valamint a XII. Magyar Országos Klarinétversenyt, 2016-ban pedig az osakai nemzetközi versenyen korcsoportjának első helyezése mellett az egész megmérettetés Grandprix-díját is megkapta.

A magyar közönség széles körben a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor 2014-es szériájában ismerhette meg, amelyben korcsoportja és egyben a verseny abszolút győztese lett. A fiatal művész a díjjal járó pénzösszeget jórészt a Geneva Clarinet Competition idei versenyére való felkészülésre, valamint a részvétel költségeinek fedezésére kívánja fordítani.

A díjazott az ünnepségen Kovács Béla: Hommage a Kodály című művét adta elő.

Jazz/dixieland kategóriában Balogh Tamás billentyűs-zeneszerző vette át az elismerést, aki 2017-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. Tervei között szerepel tanulmányainak folytatása zongora szakon. Számos zenei díj tulajdonosa, többek között a 2012-ben megrendezett V. Zeneszerző és Hangszerelő Verseny és a 2013-as Creative Art zongora improvizációs verseny első helyezettje. 2017-ben Junior Prima Díjat kapott.

Balogh Tamás a Benkó-díjjal járó támogatás nagy részét felsőoktatási tanulmányainak fedezésére fordítja, ugyanis 2018 szeptemberétől az amerikai Berklee College of Music hallgatója lesz.

A kitüntetett az ünnepségen Miles Davis: Blue in Green című művét mutatta be a közönségnek.

HA - GI

Fotó: Philip János