Makettek segítik az építészeti gondolatok megformálását

„Lakó 2 – Kipakolás” címmel nyílt tárlat a Lakóépülettervezés 2 tantárgyat teljesítő BSc, valamint osztatlan MSc képzésben tanuló építészmérnök diákok alkotásaiból.

„Bámulatosan sok kiváló makettet láthatunk itt” – emelte ki Földes László építész a „Lakóépülettervezés 2” tantárgyhoz kapcsolódó tervezett családi házak modelljeit bemutató „Lakó 2 – Kipakolás” című kiállítás megnyitóján, amelynek helyszíne a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Lakóépülettervezés Tanszéke előtti folyosó. Az Ybl-díjas szakember hozzátette: „kollégáimmal már hónapok óta dolgozunk ezen a projekten és az előkészítési fázisban számos tervváltozatot készítettünk, mégis meglepő, hogy így is mennyi új ötlet látott napvilágot”.

„A Lakóépületek tervezése tantárgyi gyakorlatok hetenként egy alkalommal műtermi foglalkozások, konzultációk formájában zajlanak. Az órák központi eleme a lakás, fő cél az ezzel összefüggő alapismeretek elsajátítása, a megszerzett tudás gyakorlatban történő felhasználása, lakás és épület, illetve épület és környezet viszonyának értelmezése. A lakás, mint funkció az építészmérnöki praxisban számtalan formában jelenik meg, és nyilvánvaló, hogy még az alapesetek megtanítására sincs mód egy félév alatt, ezért a tárgy arra fókuszál, hogy a hallgatók tervezői elképzelésein alakítson, és kifejlessze bennük a működés-térszervezés-tömegformálás komplex tervezői szemléletet a funkció alapos megismerése után, tehát kevés külső segítséggel jó lakásokat tervezzenek.”

(Részlet a tárgy célkitűzéseiből)

A „Lakóépülettervezés 2 tantárgy", amelynek felelőse Vincze László, a Lakóépülettervezési Tanszék egyetemi docense, két különböző tervezési feladatból épül fel, de tartalmukban, és a megoldások munkamódszerében van összefüggés.

Az első – és egyben csoportban végzett – tervezési feladat tárgya egy idealizált lakótorony koncepciója, és annak makettje, a másodiké egy többgenerációs családi ház terveinek elkészítése volt, amelyekből az utóbbi munkákat állították ki.

A Lakóépülettervezés Tanszék előtti folyosón 240 makett kapott helyet, amelyeket a megnyitó levezetője, Sugár Péter egyetemi docens, tanszékvezető méltatott.

A maketteket egy konkrét helyszínre, egy a III. kerületben lévő Kolostor utcai telekre kellett a hallgatóknak megálmodniuk. A Földes László építésszel kapcsolatban álló, a megnyitón is részt vett telektulajdonosok hozzájárultak ahhoz, hogy a csaknem 250 építészhallgató a tanév első felében megtervezze leendő családi házukat.

„Megfigyelhető, ha jó egy terv, akkor általában jó a makett is, és ez fordítva ugyanúgy igaz” – hangsúlyozta Földes László, aki úgy vélte, téves az a sztereotípia, hogy a fejlett építészeti kultúrával rendelkező országokban a hagyományos maketteknek már nem lesz szerepük a digitális hátterű tervezési eszközök előretörése miatt. Ezt szemléltetve egy kaliforniai esetről beszélt: az elképesztő virtuális maketteket, lenyűgöző cyber-világot váró magyar építész kollégája olyan – egyébként nagyon színvonalas – amerikai tervezőirodában járt, ahol a várakozásokkal ellentétben egyedül a titkárnőnek volt számítógépe, az alkotók e nélkül készítettek hagyományos maketteket, és akvarelleket a napi gyakorlat során. Egy másik példát említve pedig elmondta, hogy az egyik legnevesebb barcelonai építésziroda területének csaknem az egynegyede makett-tár, ahol még szekrény méretű épületmodellek is vannak. „Az építész gondolatainak megjelenítésében nagyon sokat segít a makettezés: nem elhanyagolható el ezt a tevékenység” – üzente a jövő tervezőinek az elismert szakember.

A kiállítás február 23-ig tekinthető meg a Lakóépülttervezés Tanszék folyosóján. A tárlatra érkezők kinyomtatott, emoji jelekkel ellátott matricákkal szavazhatnak a nekik tetsző alkotásra.

HA - GI

Fotó: Philip János